Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГДБОП откри в България картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

Задържани са трима гръцки граждани и един българин

21 Март 2023Обновена
БГНЕС
Картината на Джаксън Полък Blue Poles, която се намира в Австралийската картинна галерия и се оценява на 500 млн. долара

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до милиони евро.

От Софийската градска прокуратура потвърдиха по-късно, че се води разследване, което е започнато в условията на неотложност на 18.02.2023 г. от ГДБОП. В хода му ще се установи дали евентуално картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена. По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания. Картината е приобщена като веществено доказателство.

От свои източници, близки до разследването, БНР научи, че операцията, в която участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност, е проведена на територията на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В рамките на акцията е намерена и картината, в чийто долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестния художник Джаксън Полък от 1949 година.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори. 

Ключови думи:

Джаксън Полък, картина

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?