Quantcast

Медия без
политическа реклама

Филм за Сахаров ядоса комунистите на Русия

Тази година се навършват 100 г. от рождението на бащата на съветската водородна бомба

21 Февр. 2021
Уикипедия / Instagram

Сценаристът Роман Супер разказа на страницата си във Фейсбук за началото на снимките на филм за академик Андрей Сахаров, съобщи сайтът Фонтанка. „Преди около 6-7 години, когато се оказах в московския апартамент на Сахаров и се запознах с неговата биография, бях ужасно учуден защо досега не е заснет нито един наистина добър филм за академика, - каза той.  - В края на краищата той е нашият главен супергерой на ХХ век, в чиято съдба има всичко: голяма страст, изкушение, опасност, шпионска мания, борба между злото и доброто, шеметна еволюция на характера, любовна драма. Така се чудих, докато продуцентът и мечтател Игор Мишин не ми се обади и каза: „Стига си се чудил, давай да снимаме“.

Заглавието на филма, написано на чиния, символично разбита в първия работен ден, е „Сахаров.  Два живота".  В ролята на академика е Алексей Усолцев (познат от сериалите „Склифосовски“ и „Доктор Рихтер“), Чулпан Хаматова също участва във филма, нейната роля е обозначена като Съвест.  Режисьор  е Иван Проскуряков.

През 2021 г. се навършват 100 години от рождението на академик Андрей Сахаров, един от създателите на първата съветска водородна бомба. 


Кой беше Сахаров

Днес изглежда в Русия името му е позабравено, но Андрей Дмитриевич Сахаров (1921 - 1989) е съветски физик-теоретик, вторият най-млад академик в СССР, дисидент и активист за правата на човека, депутат и носител на Нобелова награда за мир през 1975 г.. 

След изявления, осъждащи влизането на съветските войски в Афганистан, той е лишен от всички съветски награди и титли, а през януари 1980 г. е изгонен от Москва със съпругата си Елена Бонер. В края на 1986 г. генералният секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов им разрешава да се върнат от изгнание, което се смята за важен етап в спирането на борбата срещу инакомислието в последните години на СССР.

 

Защо се сърдят и какво искат комунистите на Русия

Сърдят се, защото Сахаров не се притесняваше да критикува СССР и искат ФСБ и Прокуратурата да спрат веднага снимките на филма. Партията "Комунистите на Русия" не приема в страната да се снимат антисъветски филми, и ръководството ѝ  (съвсем основателно) се опасява, че „Сахаров. Два живота“ ще е точно такъв. 

 „Ние не се нуждаем от филми за такъв човек, ние се нуждаем от наказателно дело срещу него и разрушителната му дейност“, каза партийният лидер Сергей Малинкович, може бил забравил, Сахаров почина през 1989 г. и дело срещу мъртвец би било прекалено. Малинкович критикува и една от актрисите във филма - Чулпан Хаматова. Той я обвини в русофобия и антисъветизъм заради предишна нейна роля - в сериала "Зулейха отваря очи", показващ разкулачването и колективизацията в татарско селце през 30-те години на XX век.