Медия без
политическа реклама

Емир Кустурица ще снима филмова трилогия по Гогол

Режисьорът не си представял европейската култура и нейното развитие без влиянието на Русия

01 Февр. 2023
Освен кинорежисьор Кустурица е китарист и певец на
ЕРА/БГНЕС
Освен кинорежисьор Кустурица е китарист и певец на

Емир Кустурица има намерение да заснеме филмова трилогия по произведения на класика Николай В. Гогол. Двукратният носител на „Златна палма“ от Кан сподели плановете си пред в. „Известия“ след приключването на XVI Международен фестивал на музиката и киното в Кюстендорф (или Дървенград), еко-селището, което Кустурица изгради в близост до границата с Босна и Херцеговина. „Обмислям три филма по Гогол. Неговите произведения са най-мощният израз на реалистичната литература. Необходимо е да се заснемат три филма, за да оставят те по-силно впечатление, отколкото на това е способен един-единствен филм“, споделя режисьорът.

Произведенията от наследството на класика, които го интересуват, са „Повест за това как Иван Иванович се скара с Иван Никифорович“, „Каретата“ и „Сорочинският панаир“ - сами по себе си фантастични етюди за характерите и съвестта на хората, живели в Малорусия (историческа област, обхващаща североизточната част на днешна Украйна и съседни части от днешна Русия – б.р.). За адаптация на най-известния и екранизиран роман на Гогол „Мъртви души“ Кустурица признава, че засега не е мислил. „Ще се определя по кое произведение ще започна да снимам – и това ще бъде отличен филм, защото е невъзможно да се направи лош филм по Гогол“, коментира режисьорът.

В по-раншно интервю Кустурица отбелязва, че не може да си представи европейската култура и нейната еволюция без руското влияние. Той нарича Гогол създател на черния хумор в славянския свят. Два дни преди началото на инвазията в Украйна Кустурица обясняваше отново пред „Известия“, че обича Русия и би желал сръбски паспорт, както и подкрепяше отделянето на ДНР и ЛНР от Украйна. По-късно името му бе свързвано с Театъра на руската армия. Заради тези му обвързаности през март 2022 г. в Барселона бе отменен концерт на групата му No Smoking Orchestra.

В деня преди инвазията в Украйна режисьорът Емир Кустурица изрази надежда, че решението на Русия да признае независимостта на ДНР и ЛНР ще помогне за постигането на мир в региона.

Емир Кустурица е роден на 24 ноември 1954 г. в Сараево в семейство на бошняци, но през 2005 г. прие православието и сам се определя като сръбски режисьор. Завършил е факултета по кино и телевизия на Академията по изкуства FAMU в Прага. Сред най-известните му филми са „Баща в командировка“, „Циганско време“, „Аризонска мечта“, „Ъндърграунд“, „Черна котка, бял котарак“, „Животът е чудо“, документалният „Марадона“ и др. Освен двукратен лауреат на „Златна палма“ от Кан, Кустурица е носител и на отличията „Златен лъв“ от Венеция, „Сребърна мечка“ от Берлинале и още множество награди.