Медия без
политическа реклама

Кустурица отиде да се подмазва на Путин

Прочутият режисьор заговори за "бандеровци" в Хърватия

03 Апр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Кустурица и Путин на срещата в Кремъл.

Световноизвестният сръбски режисьор Емир Кустурица се срещна в Кремъл с руския президент Владимир Путин, като бяха излъчени и видеокадри от събитието. Носителят на две "Златни палми" отдавна подкрепя режима и проси пари за филми от руския бюджет.

Кустурица благодари на Путин за "историческата справедливост", каквато според скандалното изказване на режисьора представлява войната в Украйна. Той направи аналогия с "прогонването на 230 000 сърби" от Хърватия, като използва за съседите си думата "бандеровци". "Случващото се днес в Украйна е борба за самите нас. Искам да Ви благодаря за вашата лична историческа справедливост, която ние славяните имаме от край време", продължи с подмазването авторът на "Ъндърграунд" и "Аризонска мечта".

"Вашият поглед към историята е изключително интересен и продуктивен. Изкуството поддържа действителността от живота, която днес е само едно заборавено минало", похвали Путин режисьора, който пък от своя страна му съобщи, че ще "направи няколко филма за Русия". 

През последните години Емир Кустурица не е създал нищо значимо в киното, но периодично обявява идеите си за екранизации по руската класика. В началото на 2023-та той съобщи, че иска да снима трилогия по Гогол, а малко по-късно - и филм по "Престъпление и наказание" на Достоевски.

Кустурица е роден в Сараево през 1954 г. в семейството на бошняци, но винаги е поддържал великосръбската политика на Милошевич. През 2005 г. той прие православието и името Неманя. Завършил е факултета по кино и телевизия на Академията по изкуства FAMU в Прага. Сред най-известните му филми са "Баща в командировка", "Циганско време", "Аризонска мечта", "Ъндърграунд", "Черна котка, бял котарак", документалният "Марадона". Освен двукратен лауреат на "Златна палма" от Кан, Кустурица е носител и на "Златен лъв" от Венеция, "Сребърна мечка" от Берлинале и още множество награди.

Емир Кустурица, който отдавна флиртува с Путинова Русия, вече е на място, за да снима своя първи филм на руски език.
Емир Кустурица има намерение да заснеме филмова трилогия по произведения на класика Николай В.  Гогол. Двукратният носител на „Златна палма“ от Кан сподели плановете си пред в.

 

Ключови думи:

Емир Кустурица