Медия без
политическа реклама

Джони Деп и Джеф Бек откраднали стиховете на затворник

Композиция от общия им албум „18“ е изцяло изградена върху текст на самоук чернокож поет, лежал за убийство и грабеж

06 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС
Джони Деп и Джеф Бек в общ концерт в Хелзинки през юни.

Американският актьор Джони Деп и британският китарист Джеф Бек, които подготвят съвместен музикален албум, бяха обвинени, че са откраднали стихотворение на Слим Уилсън – затворник, излежавал присъда за убийство и въоръжен грабеж през 60-те години на миналия век, съобщи Rolling Stone.

Според изданието фолклористът Брус Джаксън, който публикувал сборник с поезията на Уилсън през 1974 г., забелязал, че негово произведение е заимствано от Деп и Бек в текста на композицията Sad Motherfuckin' Parade, влязла в албума им „18“. Двамата са приписали авторството на себе си и никъде не споменават името на Слим Уилсън, макар че песента е изцяло по неговите строфи. „Единствените техни редове, които успях да открия в цялото произведения, са „голямо копеле“ и „спусни го до моето ниво“ (Big time motherfucker и Bust it down to my level). Всичко останало е от работите на Слим, представени в моята книга. Никога не съм се сблъсквал с нещо подобно. Издавам материали вече 50 години и това е първият път, когато някой копира стихотворение и го публикува от свое име“, възмущава се Джаксън.

Слим Уилсън е имал адски живот. Скитник в класическия смисъл на думата, той скачал от влак на влак и пътувал из Щатите, събирайки всякакви белези от куршуми и ножове по пътя си. За пари вършел всякакви неща и играел на зарове, но гордо заявявал, че не е комарджия, а измамник, разказва Rolling Stone. Бил е също и сводник, осъждан е за убийство и е пребивавал в затвор в Мисури за въоръжен грабеж, когато през 1964 г. среща фолклориста Брус Джаксън. В очите на Джаксън Слим Уилсън се оказва „един от най-добрите разказвачи“ на поезия и тостове, които някога е чувал. През времето, прекарано заедно, Слим споделя с Джаксън истории от живота си и няколко наздравици – необикновена, забавна, груба форма на „черна“ народна поезия. Често текстовете на тостовете са толкова непристойни, че дори не са записвани. Това става възможно чак след промяна на Закона за порнографията през 60-те. След десетилетие те влизат в книга – Get Your Ass in the Water and Swim Like Me („Вкарай задника си във водата и плувай като мен“). А близо половин век по-късно една от творбите в нея – Hobo Ben, изглежда е намерила нови фенове в лицето на Джони Деп и Джеф Бек…  

Трябва да се отбележи, че Слим е псевдоним. Джаксън е дал псевдоними на всички затворници, с които е разговарял, за да е сигурен, че няма да имат проблеми с надзирателите. Джаксън – понастоящем изтъкнат професор в университета на Бъфало, си спомня, че истинското име на Слим е било Уили или Уили Дейвис. По времето, когато са се срещнали, затворникът бил около 50-годишен.

Кевин Дж. Грийн, адвокат и професор по право, известен и с новаторската си работа върху черната музика, потвърждава, че е малко вероятно Деп и Бек по свой независим път да са създали текста на Sad Motherfuckin’ Parade с думи, толкова сходни до произведението на Слим. Изглежда, че наистина са основали песента си на Hobo Ben, казва той. Синът на фолклориста – Майкъл Лий Джаксън, е адвокат, чиято практика включва интелектуална собственост (бил е и действащ музикант, свирил с Йън Гилън от Deep Purple). Двамата с баща му разглеждат възможни правни действия, които да предприемат, но засега съдебно дело не е заведено. Въпросът може да се окаже повече етичен, отколкото юридически. „Признанието е важно за артистите, дори и да не могат да претендират за авторски права – за тях същественото е да получат признание за работата си“, коментира Кевин Дж. Грийн.

Представители на Джони Деп и Джеф Бек не са коментирали обвиненията за кражба на стихове. Албумъм им „18“ излезе през юли.

Още по темата