Медия без
политическа реклама

Цигуларят Светлин Русев ще свири на Айфеловата кула за 24 май

Събитието е инициатива на Българския културен институт в Париж

15 Май 2023
Концертът на Айфеловата кула ще бъде единственото представяне на Светлин Русев в Париж за годината, предвид натоварената му програма.
Концертът на Айфеловата кула ще бъде единственото представяне на Светлин Русев в Париж за годината, предвид натоварената му програма.

Световноизвестният цигулков виртуоз Светлин Русев ще изнесе концерт в сърцето на Айфеловата кула, с който нашият културен институт в Париж ще отбележи празника на българската култура и дух 24 май. В неговото навечерие, на 23 май, в зала „Гюстав Ефел“, разкриваща забележителна гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица, един от най-популярните ни артисти на международната сцена ще зарадва почитателите на класиката с изящно музикално изживяване. В соловия си рецитал Светлин Русев е включил произведения на Йохан Себастиан Бах, Николо Паганини, Флаусино Вале, Петър Христосков, Йожен Изаи.

Точно година след последния парижки концерт на Светлин Русев със Симфоничния гвардейски оркестър, поканата на Българския културен институт ще е единствена възможност за феновете му да го слушат на живо в Париж през 2023-та при многобройните му участия по света.

Кариерата на Светлин Русев е силно свързана с Франция. Той учи във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, а през 2008 г. става професор по цигулка в Парижката консерватория. Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика, популярни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори. Днес Светлин Русев концертира като солист и забележителен камерен изпълнител в Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, той прави майсторски класове по цигулка и камерна музика в различни страни по света.

Познат на публиката със своята виртуозност, музикална експресивност на изпълнението и уникален елегантен стил, Светлин Русев е свирил в много от най-престижните концертни зали на планетата, сред които театър „Шатле“ в Париж, Болшой театър в Москва, Концертхаус във Виена и Берлин, Alte Oper във Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел, „Сънтори Хол“ в Токио и др.  Работил е с някои от най-големите диригенти – Йехуди Менухин, Мунг-Вун Чунг, Юзо Тояма, Джон Акселрод, Жан-Жак Канторов, Денис Ръсел Дейвис, Лионел Бренге, Лео Хосейн и т.н., и е редовен гост солист на Националния оркестър и Оркестъра на националното радио на Франция, Сеулската и Токийската филхармония, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри.

От 2011 г. Светлин Русев свири на инструмент Amati-Stradivarius от 1720-а, предоставена му от Amundi.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?