Медия без
политическа реклама

Чумата на Йовков оживява в нов български филм

Сценарият е на проф. Боян Биолчев, играят Свежен Младенов, Людмила Сланева, Велислав Павлов

14 Юли 2022
Мирамар филм
Снимачен момент от филма.

Утре последна клапа ще удари новият български игрален филм "Чума". След 25 дни в района на обезлюденото село Каменица екипът се премести на римския декор в "Ню Бояна", където бе пресъздаден пищен кервансарай, някъде в пределите на Османската империя. Това е една от началните сцени във филма, в която Чорбаджи Юрдан (Свежен Младенов) и синът му Йоно (Матей Мичев) се завръщат от Божи гроб. У дома ги сварва върлуваща чума, която ще преобърне живота им и този на техните близки завинаги.

Филмът е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото", който заживя с нова актуалност по време на коронавирусната пандемия. Сценаристът проф. Боян Биолчев обаче го е използвал само като отправна точка, а повествованието поема в нова посока във филма. Освен това сценарият е завършен малко преди появата на заплашителния вирус.

Макар че говорим за филм "в епоха", той трудно може да бъде определен като исторически - "Чума" не навлиза в политически и етнически тематики, а се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешки морални въпроси, като над всичко е любовта.

Продуценти на филма са "Мирамар", известни от продукциите "Дзифт", "Love.net", "Вездесъщият", сериала "Порталът". В главната роля на Чорбаджи Юрдан влиза актьорът Свежен Младенов, а в ролите на Йоно и неговата любима Елица ще видим дебютантите Матей Мичев и Евелина Бибова. Матей завършва първа година актьорско майсторство в НАТФИЗ, а ученичката Евелина от три години посещава школата на Башар Рахал и Зафир Раджаб. Тя е и състезател по художествена гимнастика в „Славия“ и е печелила множество медали. 

С поддържащи роли във филма участват Людмила Сланева – майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев – в ролята на отец Матей, побратим на Юрдан, Велислав Павлов – като злосторник, Любомир Бъчваров – Старейшина на селото и Станислав Пеев – приказливия каруцар, надарен с природна хитрост.

Продуцирането на "Чума", макар и с финансовата подкрепа на НФЦ, се оказва предизвикателство. След като снимките се отлагат за повече от година заради административни забавяния в следствие на новия Закон за киното, той се реализира в условия на хвърчащи все по-нагоре цени и несигурност. Екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков възстановява полуразрушени къщи, за да създаде декора за дома на Чорбаджи Юрдан, селска кръчма, манастир и др. Във филма има множество каскади с коне, магарета и камили, пожар и внушителни масовки.

Режисьор е Иван Владимиров, чийто късометражен дебют "Валсове и танга от село Бела вода" е селекциониран за фестивала в Локарно. По-късно е съавтор на Валери Йорданов в "Кецове", а самостоятелният му пълнометражен дебют "Сцени от живота на една актриса" спечели наградите за сценарий и режисура на фестивала "Златна роза". 

Кинопремиерата на "Чума" се очаква в първата половина на 2023 г.

Още по темата