Quantcast

Медия без
политическа реклама

Честита баня! От Банкси в изолация

Тайнственият уличен артист обезсмърти тоалетната хартия

16 Апр. 2020
снимка: Инстаграм

"Жена ми мрази, когато работя вкъщи."

Така провокативният стрийт артист Банкси анонсира своята най-нова творба, "арестувана" у дома като всички граждани в периода на пандемия. Анонимният художник я представи чрез своя профил в Инстаграм.

Плъховете са един от най-често използваните мотиви в уличното изкуство на твореца. Но този път и те са затворени вкъщи - в банята. Тоалетна чиния, мивка, тубичка с паста за зъби, огледало са сред изразните средства на Банкси. И, разбира се - пословичното топче тоалетна хартия, чийто дефицит в супермаркетите на Германия, Великобритания, САЩ се превърна в един от символите на социалната паника и изолация по повод коронавируса. 

Въпреки популярността му и многобройните спекулации в медиите, и до днес никой не е успял да разбере кой е Банкси. Съобщението му в Инстаграм, което намеква, че е мъж и има семейство, е една от първите публични улики, разкриващи детайли около личността му. 

Но дали този пост съдържа истина, или е поредният художествен конструкт около мита "Банкси", не е ясно. Във всеки случай не е сигурно дали творецът, който обичайно се вихри в обществени пространства, е използвал собствената си баня за декор, или нечия чужда. На снимките личат доста стари и мизерни съоръжения, по-скоро в социално жилище или обществена тоалетна, отколкото в дом на средната класа. Освен това, през XXI век дори британците масово откриха благото на смесителната батерия (тук са показани традиционните за Острова отделни кранчета за гореща и студена вода).

 

Ключови думи:

Банкси, баня, плъхове, графити