Quantcast
Актьори от Украйна и Унгария участват в "Сцена на кръстопът" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Актьори от Украйна и Унгария участват в "Сцена на кръстопът"

Девет постановки ще бъдат показани от 11 до 21 септември в Пловдив
67
 Снимка Яна Лозева
Тревогата, че сме тук да вземем, а не да дадем, отеква в "Луда трева".

В Пловдив: от 11 до 21 септември
Довечера от 19 часа: "Луда трева"

Девет постановки, сред които две чуждестранни продукции, предлага на вниманието на публиката Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". 23-тото му издание започна на 11-и т.м. в Пловдив и ще продължи до 21 септември. В четвъртък Лвовският академичен театър "Лес Курбас" - Украйна, ще се представи със спектакъла "Кръстосани пътеки". Режисьорът Иван Уривский стъпва на романа на класика на украинската литература Иван Франко, като се фокусира върху изграждането на визуални образи и пластични сцени. Творбата е създадена на границата на XIX и ХХ век, когато западната част на Украйна и в частност Лвов, където живее писателят, е под контрола на Полша. В центъра на сюжета е адвокатът Рафалович, който се бори за правата на украинския народ. В условията на тежка социално-политическа ситуация героят изживява психологическата драма на човека, стремящ се към социална промяна.
Второто гостуващо от чужбина представление е "Цъфнали очи" на "Малко театро" - Будапеща, Унгария, което е съвместна продукция с Държавен куклен театър - Сливен, България. Постановката на Габриела Хаджикостова и Ищван Наги е вдъхновена от романа на Радостина Ангелова "Виенски апартамент". Без да робува на стереотипи, прекосява жанрови и езикови граници, съчетавайки слово, модерен танцов театър, музика и движение (играе се на 21 септември).
Сред акцентите от родния афиш е и спектакълът "Луда трева" по текстове на Йордан Радичков, с който ще се представи довечера Театрална работилница "Сфумато" . Новият прочит, който Маргарита Младенова прави на творчеството на писателя 25 години по-късно, се базира на текстове от три сборника - "Ноев ковчег", "Свирепо настроение" и "Хора и свраки". За разлика от предишната й по-романтична и екзалтираща версия, сега зрителите ясно чуват взривовете и булдозерите, заравняващи родното на Радичков и несъществуващо вече село Калиманица, за да бъде построен на мястото му язовир.
Утре вечер публиката е поканена на постановката на Теди Москов "Тъпи ентусиасти", част от афиша на Сатиричен театър "Алеко Константинов". Попадаме в свят, където нищо не е такова, каквото би трябвало да бъде, а времето е сякаш спряло. Съзвучна с актуалната тема за етническа и религиозна толерантност, историята вкарва в смехотворна, но подчертано незлонамерена надпревара четири общности - арменска, еврейска, турска и българска.
Точката на фестивала според програмата ще сложи спектакълът "Актрисата" от Питър Куилтър (Народен театър "Иван Вазов"). Режисьор е Стефан Данаилов, който, превъзмогвайки доскорошните си здравословни проблеми, ще се изяви и като актьор заедно с Аня Пенчева, Кирил Ефремов и други. 


 

Още

Колко от нас е страх, колко е свобода, колко е разум
Британски звезди призовават с песен за ваксиниране 

05.07.2021

271
Спектакъл за Сталин с хеви метъл тръгва в Москва

11.06.2021

222