Quantcast
$192 млн. донесе виртуален благотворителен търг на изкуство | СЕГА
facebook
twitter

Култура

$192 млн. донесе виртуален благотворителен търг на изкуство

Картина на Рембранд постави рекорд
122
Автопортретът на Рембранд.

192,7 милиона долара - толкова донесе изкуството, продадено във виртуалния търг на Сотбис тази седмица, а платно на Рембранд счупи рекорд. 

Продажбата бе част от глобален аукцион, който се излъчваше на живо с участието на десетки произведения, обхващащи пет века история на изкуството - от Рембранд до Пикасо и от Жоан Миро до Банкси. За “Автопортрет с яка и черна шапка”, нарисуван през 1632 г., когато Рембранд е бил на 26 години, са наддавали шестима кандидати. Картината с размери около 20 на 15 см е продадена за 18,7 милиона долара - рекорд за автопортрет на художника. До наши дни са достигнали 41 автопортрета на холандския майстор, като от тях само три се намират в частни колекции и биха могли да излизат на свободния пазар.

Платното, донесло най-висока сума на търга, е „Жена с червена шапка“ на Миро от 1927 г. Тя донесе 28,9 милиона долара. От Сотбис обявиха, картината, която се появява на търг за първи път от 1966 г. насам, е най-скъпо продаденото произведение на изкуството в Европа за тази година.

Сред откупените творби бе и триптихът от 2017 г. „Средиземноморски изглед“ на неуловимия уличен художник Банкси,. Той включва три морски пейзажа, допълнени с оранжеви спасителни жилетки, като припомняне за всички мигранти, загинали в морето през последните години.  „Средиземноморски изглед“ постигна почти два пъти повече от най-високата прогнозна цена. 

Сред петте предложения в търга, продадени за над $10 милиона всяко, е и бронзова скулптура на Алберто Джакомети, купена за  $13.8 млн. - също удвоила прогнозната си цена. Постъпленията са предназначени за набиране на средства за болница във Витлеем.

От Сотбис Лондон съобщиха, че 2/3 от произведенията в каталога на аукциона никога не са били предлагани на търг. От останалите повечето са били извън пазара от поне две десетилетия.

Още

Ленин като пънкар се продаде за 1 милион долара

26.05.2021

400
Криптопънкове се продават наравно с Пикасо и Баския

14.05.2021

202
Гугъл показа най-търсените художници в 199 страни 

13.05.2021

664