facebook
twitter

Консулт

СПЕСТИ

Улеснява се безлихвеното кредитиране за пострадали от пандемията

Вече няма да се иска работодателят да е платил осигуровките на кандидата
183
 Илияна Кирилова

Условията за отпускане на безлихвени заеми за хора, загубили работа заради COVID пандемията, се облекчават, след като правителството направи корекции в схемата, която се изпълнява от Българската банка за развитие (ББР).

Програмата стартира в края на април, като за целта ББР получи от държавата 200 млн. лв. за безлихвено кредитиране с до 24 месеца гратисен период на изплащане. Заемите до 4500 лв. са насочени към работещи на трудов договор, принудени след въвеждане на извънредното положение да излязат в неплатен отпуск, както и към самоосигуряващи се лица, чиято дейност е била намалена или напълно преустановена заради коронавируса. За целта ББР сключи споразумения с 10 търговски банки посредници.

Една от промените е премахване на изискването осигуровките на работещите на трудов договор да са били изрядно платени от работодателя до обявяването на извънредното положение. Заради това условие много кандидати за заеми получиха отказ, защото се установи, че работодателите им не са превеждали редовно към НАП осигурителните им вноски. На многото запитвания защо им е отказан кредит ББР отговаряше, че лишените от работа служители ще могат да получат безлихвено кредитиране едва след като работодателят им реално преведе осигуровките. Сега кабинетът разрешава достъп до безлихвени заеми да имат и хората с декларирани, но неплатени осигуровки.

Разширява се достъпът до безлихвени заеми и на самоосигуряващите се – еднолични търговци, свободни професии, занаятчии, земеделски производители.

От тях към момента се искаше да докажат, че напълно са спрели дейност, въпреки че първоначално обявените условия предвиждаха финансиране да получат и тези, които имат поне 20% спад на приходите за първото тримесечие. След недоволството от неспазеното условие за намалени доходи сега кабинетът ясно се разпорежда, че то вече ще важи и самонаетите няма да бъдат връщани, ако след 13 март не са преустановили напълно дейност. 

Коригира се и друго недомислие, лишило много самонаети от възможността да теглят безлихвени заеми – няма да се гледат само доходите им от първото тримесечие. Спадът от поне 20% ще важи за което и да е следващо календарно тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите през съответното тримесечие на 2019 г.  А както стана ясно най-тежко за бизнеса в условията на коронавирус е второто тримесечие – април-май. Това ще даде възможност за безлихвено финансиране на тези еднолични търговци и свободни професии, за които месеците януари и февруари са били силни и не могат да докажат намалели приходи спрямо първото полугодие на 2019 г. 

Програмата за безлихвено кредитиране на ББР е единствената антикризисна финансова мярка за самонаети до момента. Въпреки това заради изброените пречки само 23% от одобрените към момента 8115 безлихвени заема са дадени на самонаети, показват данни на ББР. Постъпилите общо искания досега са 14 602, като 2000 все още се обработват. Одобрените заеми са за около 34 млн. лв. към 15 юни, което е под 20% от предвидените за целта 200 млн. лв.

Междувременно две от банките са изчерпали ресурса си и няма да приемат повече заявления за безлихвени заеми, съобщиха от ББР. Става дума за Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка, които първи сключиха договор с ББР и започнаха да приемат заявления. Продължават да работят по програмата Алианц Банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, ПИБ, Търговска банка Д, ЦКБ и Уникредит Булбанк.

Ключови думи:

ББР, безлихвени заеми
Все още няма коментари

Още

Депутатите ще проучват държавната намеса в Първа инвестиционна банка

30.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1106 6
Комисията по конкуренцията разреши ББР да стане акционер в ПИБ

28.07.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

659 4
Лъчезар Борисов: Несъстоятелни са твърденията за ББР и Пеевски

28.07.2020

3367 18

Влез или се регистрирай за да коментираш