Quantcast

Медия без
политическа реклама

СПЕСТИ

Какво да правим, ако куфарът не "кацне" навреме на летището

Проблемът със забавените и изчезналите багажи расте

24 Юни 2022
Pixabay

Пътуването със самолет понякога приключва с неприятна изненада - вие сте пристигнали на летището, но багажът ви - не. А проблемите със загубените куфари и сакове дори се задълбочават напоследък.  

Освен че през последните седмици Европа стана свидетел на безпрецедентен хаос по летищата си, заради който десетки хиляди пътници изпуснаха полетите си, оказва се, че има и друг съществен проблем - расте процентът на изчезналите куфари. Според проучване на занимаващата се с авиационни технологии компания SITA през 2021 г. броят на изгубени, откраднати, повредени или задържани багажи се е увеличил с 24% спрямо предната година. Една от причините за драстичното увеличение е по-големият брой международни полети, изпълнени през 2021 г. По данни на SITA шансът пътниците да не открият куфара си на лентата за багаж след кацане е 4.7 пъти по-голям за международните полети в сравнение с вътрешните. Друг проблем е и недостигът на персонал на летищата, които освободиха голяма част от служителите си по време на пандемията.

През 2021 г. най-голям е делът на забавения багаж - такива са около 71% от случаите. Следват повредените куфари - около 23%, а после се нареждат откраднатите и изгубените пътни чанти - 6 на сто. 

 

Какво да правите, ако куфара го няма?

Пътникът трябва да отиде на специално гише на летището и да попълни декларация за загубен багаж. В декларацията се описват видът, цветът, моделът и други характеристики на куфара/сака, а също и съдържанието му и стойността на вещите в него. Ако няма такова гише, обърнете се към представители на авиокомпанията, с която сте пътували.

В по-добрия случай багажът все пак пристига, макар и със закъснение. Но ако се окаже, че е безследно изчезнал, собственикът има право на обезщетение. Стойността на компенсацията се определя на база на описаните в декларацията вещи.

Времето за изчакване е 21 дни. Обикновено куфарите се откриват и пристигат в рамките на часове или дни. Но ако след 3 седмици няма "ни вест, ни кост", време е за обезщетение заради загубените вещи. 

Имайте предвид, че повечето авиокомпании не възстановяват стойността на особено ценни вещи като бижута, пари в брой, електроника. Затова винаги носете ценностите си в ръчния багаж.

Изключително важно е да запазите бордната карта и стикерите за багажа, които получавате при чекиране, тъй като с тях ще докажете, че авиокомпанията ви дължи обезщетение. 

Ключови думи:

куфар, багаж, летище

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?