Quantcast
Да изперем дивана | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

СПЕСТИ

Да изперем дивана

Ако искате канапето и креслата да грейнат, първо внимателно прочетете етикета, после чистете
493
 Pixabay

Текстилните тъкани на дивана изглеждат страхотно и създават уют в апартамента, но могат да се превърнат в истински кошмар, когато се зацапат. Да не говорим за това, че меката мебел постоянно поглъща огромни количества прахови частици. Можете и сами да се справите с почистването на канапето и креслата, но преди същинската работа се подгответе с информация. 

Първо прегледайте внимателно указанията на производителя на меката мебел. Те трябва да са някъде при документите за покупка. Винаги проверявайте инструкциите за почистване, преди да опитате да премахнете упоритите петна, защото иначе рискувате да съсипете дамаската.

Етикетите носят ценна информация (ако не ги откривате на самия диван, може да са върху възглавниците, които вървят към него). Четете внимателно - при някои производители указанията за почистване на текстила на канапето са на едната страна на етикета, а за прането на възглавниците са на другата. 

В повечето случаи указанията на етикета са лаконични и са кодирани - в букви. Ето как трябва да четете тези означения: 

W – Можете да почистите с вода. 

S – Можете да почиствате, без да използвате вода. Ще трябва да закупите специален препарат. 

WS – Можете да използвате както вода, така и почистващ препарат. 

X – Допуска се почистване само с прахосмукачка.

Придържайте се към буквите. Водата изглежда безобидна, но ако пренебрегнете означенията S или Х и я използвате, може да направите още петна по текстила, вместо да го изперете. Не рискувайте да съсипвате мебелите си. Придържайте се към информацията на етикетите.

Не се доверявайте сляпо на бабините рецепти за пране и почистване.

Навремето са се използвали по-стандартни материи и бои за мека мебел и домашните методи са действали безотказно. Но днес има такова разнообразие на текстил и оцветители, че няма как да се прилагат универсални методи за третиране. Неслучайно има и такава богата палитра от почистващи препарати. Затова не си правете експерименти и се съобразявайте с буквите по етикетите. 

Ключови думи:

диван, почистване

Още

Чистотата в София е в криза и при този шеф на инспектората
Операция "Почистване" на Пеевски е към края си
Фирми на Домусчиеви напират за рекорден бюджет на София за чистота

05.01.2022

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

5301