Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зам. главен прокурор сравни арестантите с умиращи от глад пенсионери

Бизнесменът Николай Банев подготвял хибридна война от килията през телефон, внесен в кутия от сок, твърди Иван Гешев

Омбудсманът
Зам. главният прокурор Иван Гешев се плъзна по популистката линия да противопоставя мизерията в арестите на условията, при които живеят пенсионерите.

Олигарси с офшорни сметки, политическо-медийни групировки, хибридна война, умиращи от глад пенсионери, подкупи, които не са корупция и съвестни граждани, които снимат по ресторантите. Всичко това бе част от изявления, квалификации и "разкрития", направени от зам. главния прокурор Иван Гешев пред bTV в понеделник. Той коментира някои от най-шумните дела от последните месеци - "Десислава Иванчева", "Баневи", "Ценко Чоков", претърсванията в адвокатски кантори.

Гешев опита да омаловажи проблема с условията в килията на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Той се плъзна по популистката линия да противопоставя мизерията в арестите на условията, при които живеят пенсионерите. "А българските пенсионери, които живеят в три пъти по-лоши условия и сигурно умират от глад. Те виновни ли са, някои хора им оглозгаха живота, останаха без работа, без поминък", разпали се прокурорът. Нямаше коментар, че едни и същи управляващи са виновни и за едното, и за другото.

Според Гешев има "фиксация" в Иванчева и зад нея стои политическо-медийна групировка, която я е припознала за свое знаме. "Представям си, живот и здраве, ако арестуваме министър, какво ще стане", пошегува се Гешев.

Той подчерта, че като подсъдими Иванчева и Петрова имат право да лъжат. "И аз бих се защитавал, даже по-активно, ако ме грозят до 30 години затвор", призна Гешев. Той не даде яснота около разминаванията във версията на прокуратурата около подкупа, за който се твърди, че е искан от бизнесмена Александър Ваклин. Досега по време на делото срещу Иванчева от съдебната зала се разбра, че подкуп не е искан, а от ДАНС целенасочено са търсили корупция в "Младост" и без да са имали сигнали за това. "Не знам дали са броили пари. Но по тях има определени следи от маркиращото вещество", каза Гешев, без да повтори твърденията си от лятото, че задържаните са "светнали като коледна елха". На въпрос дали Ваклин е поощрен да даде подкупа на Иванчева, т.е. дали има провокация към подкуп, Гешев отговори, че "даването на пари в конкретния случай не е корупция, а парите са в интерес на правосъдието. Това не е един недобросъвестен човек, който дава на някого, за да го злепостави". Не стана ясно, ако не е корупция, за какво се говори.

Арестуваният бизнесмен Николай Банев пък беше замесен от Гешев в хибридна война, подготвяна през телефон, внесен в килията му в кутия от сок. "Г-н Банев не може да предизвика съчувствие в мен. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти", посочи обвинителят. Банев предлагал сформиране на евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, срещу което искал политическо убежище в Русия на жена си и на децата си. "Това е предателство срещу собствената държава", обобщи Гешев. Не стана ясно защо, но с резултатите от експертизата на телефона щяла да бъде запозната правосъдната министърка Цецка Цачева.

Неназован руски олигарх пък се оказа в основата на претърсванията в адвокатски кантори на ръба на закона преди Коледа, заради които адвокати заплашиха с протести. По думите на Гешев в случая се разследвала организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари. "За част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са в офшорни сметки на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ", похвали се зам. главният прокурор. В кантората бил намерен договор, въз основа на който парите са тръгнали към руския олигарх. Ставало въпрос за милиони евро.

Гешев обобщи, че недосегаеми няма и могат да се претърсват съдийски и прокурорски кабинети, депутатски и адвокатски офиси. Не стана дума защо прокуратурата не е успяла да се снабди с тези доказателства, без да влиза в защитените от закона кантори. Адвокатът, в чийто дружество са обиските и сред чиито клиенти е и Цветан Василев, вече имал три обвинения и бил под гаранция от 20 000 лв. По делото имало над 10 обвиняеми, включително и адвокатски шофьори. "Шофьорите имат регистрирани търговски дружества. Парите минават през тези дружества, както и през дружества на майките на шофьорите", разказа прокурорът.

СЪМНЕНИЯ

Зам. главният прокурор коментира и казуса с бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков, който беше сниман в ресторант, докато трябва да е под домашен арест. Появиха се твърдения, че снимките са направени от охраната на Гешев. Зам. главният прокурор не хареса въпроса за връзката му с фотографа и така и не му отговори, което още повече засили съмненията. Гешев се скара на водещия, че в Германия правилният въпрос щял да бъде не кой е направил снимки, а защо Чоков "не е с носилка, с бастун, при зъболекаря", а си "пробва пломбите в ресторанта". "Напоследък и аз не ходя по ресторанти, защото могат да ме снимат. Браво на този, който го е снимал, защото си е изпълнил гражданския дълг", заключи Гешев.

Още по темата