Quantcast

Медия без
политическа реклама

Втори съд оправда Трайков, Дянков и Прокопиев по делото EVN

20 Апр. 2021
БГНЕС
Прокопиев (вторият от ляво надясно) и Трайков (с маската) в съда миналото лято.

Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков са невинни по делото за продажбата на миноритарния дул от EVN. Това реши като втора инстанция Апелативният специализиран наказателен съд. Оправдани са и трима служители на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев. С решението си от понеделник (19 април) съдебният състав отхвърли всички възражения на прокуратурата като неоснователни, пише "Дневник", чийто издател е Прокопиев.

Решението на апелативните съдии още не е качено в електронното деловодство на съда, видя "Сега". От там обясниха, че се очаква то да бъде огласено до края на деня, тъй като в момента се заличават личните данни от него. Първата инстанция заключи, че престъпление няма. Сега втората се съгласява с нея.

Иво Прокопиев беше обвинен, че в края на март 2010 г. се е изказал в полза на продажбата на миноритарния дял в ЕВН пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Така той подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление. Дянков беше подсъдим за оказван натиск върху тогавашния ръководител на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД.

За изпълнителния директор на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев и мениджърите в дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев прокуратърата искаше по 2 години и половина затвор. Служители на фирмата "Булброкърс", избрана за инвестиционен посредник при продажбата, са обвинени за занижаване на минимална цена на една акция, като така е нанесена щета за над 20.8 млн. лв. По време на делото нямаше никакъв отговор от прокуратурата на въпроса защо им е на брокерите да занижават цена при продажба на акция на свободния пазар, след като те печелят от по-високите цени.

Трайчо Трайков беше обвинен за безстопанственост, защото е апортирал дяловете на държавата в Държавната консолидационна компания, т.е. изпълнил е решението на правителството. Впоследствие тези дялове са продадени през фондовата борса.

На подсъдимата скамейка няма нито един човек от Агенцията по приватизация, въпреки че точно тя е в основата на сделката.

След като оправдателните присъди на първата инстанция станаха известни, главният прокурор Иван Гешев коментира в Туитър: "Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот." Засега не се е изказал за решението на апелативния съд. То не е окончателно и прокуратурата може да го атакува и пред върховните магистрати.

Мотивите на първата инстанция за оправдателните присъди вижте тук.

Делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания "ЕВН", което в неделя приключи на първа инстанция, събира в себе си всички абсурди и двойни стандарти на българското спецправосъдие.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?