facebook
twitter

България

Воден режим връща Перник в 1993 г.

159
Допреди дни кмет на Перник беше Вяра Церовска от ГЕРБ.

От 18 ноември Перник да мине на воден режим, предлага ВиК в града на новото общинско ръководство. Дружеството е изготвило график, според който вода ще има само по шест часа в денонощие - от 16 до 22 часа. Мярката ще важи и в събота и неделя. Ако няма валежи, драстичното ограничение може да остане в сила до април. Режимът се предлага за Перник, Батановци и девет села, но засега няма да важи за Радомир. Режим на водата в района не е имало от 1993 г. До извънредната мярка се е стигнало заради критично ниското ниво на единствения питеен източник за Перник – язовир "Студена". Нивото на водата в него е 5 пъти по-ниско от капацитета му. В момента във водоема има малко над 5 милиона кубика при капацитет от 25 милиона, съобщи управителят на дружеството Иван Витанов.

„Имаме много силно засушаване, чакаме дъжд от пет месеца. Силно се надяваме най-накрая Господ да се смили над нас и да завали“, коментира Витанов. В същото време той призна, че едва преди месец са написали писмо с предупреждение до общината и че също от месец мислят за въвеждане на воден режим, тъй като преди това са се уповавали на надеждата да завали.

„Ситуацията в момента е критична. Не сме на санитарния минимум, но безводието, което имаме в продължение на вече 6 месеца, и много ниският приток от снеговалежа миналата зима изискват стопанисване на водата по специфичен начин. Чакаме да завали“, допълни в същия дух областният управител Ирена Владимирова, която е бивш депутат от ГЕРБ.

ОБВИНЕНИЕ

Според новоизбрания кмет на Перник Станислав Владимиров от БСП обаче валежите тази година не са били малко и ситуацията с маловодието е подценена. „Годината не беше толкова лоша. Когато чуя някой да се оправдава по този начин, значи или не иска да се справи с положението, или не си е на мястото”, коментира той.

 

Ключови думи:

Перник, режим на водата
Все още няма коментари

Още

Шефът на пътното управление в Перник е хванат да кара пиян

15.12.2019

660 13
Омбудсманът видя несправедливост в системата бонус-малус

15.12.2019

459 16
Двама министри са заплашени с до 12 г. затвор заради водната криза в Перник

14.12.2019

792 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×