Медия без
политическа реклама

Управляващите в София не искат площад „Ал. Невски“ да е пешеходен

Поредна комисия в СОС блокира предложението на Борис Бонев от "Спаси София"

09 Февр. 2022
Илияна Кирилова

Въпреки че официално твърди обратното, на практика управляващото мнозинство в Столична община– коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, не иска площадът около храм-паметника „Александър Невски“ да бъде обявен за пешеходна зона и да се забрани навлизането и паркирането на автомобили в него. Това стана ясно, след като вече две комисии в Столичния общински съвет блокират доклада на общинския съветник Борис Бонев от "Спаси София" пространството около църквата и части от прилежащите улици “Оборище”, “Дунав”, “11-ти Август” “Шипка” и “15-ти Ноември” да се затворят за МПС. След като преди дни това направи транспортната комисия, днес и тази по архитектура и градоустройство гласува предложението на Бонев да бъде отложено до изготвянето на транспортно-комуникационен анализ за ефекта от затварянето на площад „Александър Невски“.

Искането за отлагане бе направено от шефа на комисията арх. Ивайло Петков, който е представител на ГЕРБ. „Въпреки че много уважавам решението центърът на София полека-лека да се освобождава от автомобили, преди всичко е хубаво да имаме транспортен анализ затова дали няма да ощетим някоя комуникационна връзка. Предлагам да се присъединим към решението на транспортната комисия и да видим дали най-ощетена няма да е Художествената академия, както и галерията Квадрат 500, която също има нужда от добра комуникация“, коментира Петков.

„И Художествената академия, и Квадрат 500 имат автомобилен достъп от други места, така че затварянето на площада и на ул. „Оборище“ няма да им се отрази по никакъв начин“, репликира Бонев. Той припомни, че в редица документи, поръчани и платени от Столична община и приети от СОС - „Визия за София“, Планът за устойчива градска мобилност и докладът на датския архитект Ян Геел, пространството около „Александър Невски“ се предвижда да е една от пешеходните зони на столицата. „При разработването на „Визия за София“ вече беше правен транспортно-комуникационен анализ на зоната, беше правено преброяване на трафика, бяха дадени препоръки. Ако колегите общински съветници не са ги чели – жалко, защото има изключително интересни данни. Те категорично показват, че ул. „Оборище“ няма транзитна функция и че има достатъчно други алтернативи за движението в тази част на София. Намирам за изключително цинично точно в комисията по архитектура, която трябва да е проводник на идеите за София като град за хората, да чувам, че трябва да сме по-щадящи към автомобилите“, каза още той.

Исканията на Бонев бяха подкрепени от друга опозиционна група в СОС - „Демократична България“. „Безсмислено е архитектурната комисия да отлага доклада, защото ние трябва да се произнесем за архитектурните качества на това предложение. Превръщането на зоната в пешеходна е добър подход, защото така се развиват европейските градове, а и не само. Очевидно е, че се търси претекст решението да бъде отложено“, коментира арх. Борислав Игнатов от ДБ.       

Индиректно в полза на обявяването на площада за пешеходен се изказа и главният архитект на София Здравко Здравков. Той поясни, че съгласно утвърденият през 2015 г. подробен устройствен план територията около храм-паметника е обявена за улична мрежа, но потвърди, че тя може да бъде обявена за пешеходна зона, без да е необходима неговата промяна. „Планът е факт, но ресорната наредба допуска превръщането в пешеходна зона на база изработен транспортно-комуникационен план, съгласуван със съответните ведомства като КАТ“, коментира Здравков. Въпреки това с гласовете на групите на ГЕРБ-СДС и на ВМРО-„Атака“, както и на част от общинските съветници от БСП, комисията по архитектура и градоустройство взе решение да отложи гледането на доклада на Борис Бонев. По същия начин управляващите в София постъпиха и когато представителят на "Спаси София" внесе предложение да се забрани навлизането на автомобили пред църквата "Света Неделя" и пред близкия хотел. По инициатива на ГЕРБ и това бе искане бе отложено и вече повече от година то не се връща в дневния ред на столичния парламент.  

 

СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ

Ако искането на Борис Бонев площадът около „Александър Невски“ да се превърне в пешеходен бъде изпълнено, това би трябвало да доведе и до закриването на т.нар. депутатски паркинг срещу служебния вход на Народното събрание. Преди около месец шефът на действащия парламент Никола Минчев публично декларира, че ако районът около храм-паметника бъде обявен за пешеходна зона, Народното събрание ще се откаже от местата за паркиране на депутите зад сградата си. Както „Сега“ вече писа, преди това и 47-о Народно събрание, на което Минчев е председател, не показа желание да изпълни решението на Столичния общински съвет от лятото на 2020 г. Според него депутатите трябва да освободят двата паркинга, които от години ползват безплатно - между парламента и храм-паметника „Свети Александър Невски“ и в пространството между Националната художествена галерия и бившия Партиен дом (което вече се казва площад "Желю Желев"). В резултат от това решение предишният 46-и парламент и Столична община прекратиха договора си за използването на двете общински зони, който бе в сила от 2007 г. Макар и без договор с общината, народните представители продължават да паркират непосредствено до работните си места по силата на параграф от допълнителните разпоредби на правилника за дейността на НС. Според него "около сградите на Народното събрание се обозначават зона за сигурност съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и зона за охрана след съгласуване с МВР под разпореждането на председателя на Народното събрание". 

  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата