facebook
twitter

България

Тандемът ГЕРБ - ДПС за Изборния кодекс се разпадна

1539
Илияна Кирилова
За Изборния кодекс ГЕРБ и ДПС вече са на противоположни позиции.

Съюзът, който ГЕРБ и БСП създадоха, за да ликвидират преференциалното гласуване, скоропостижно се разпадна. Вчера парламентарната правна комисия одобри проект на ГЕРБ, който връщат по-ниските прагове на преференциите. Обратното предложение на ДПС не получи подкрепа. Промените в Изборния кодекс влизат в пленарната зала в петък. До този развой се стигна с личната намеса на Бойко Борисов, който се стресна от обществената реакция и нареди на депутатите си да върнат старото положение. 

Разминаването между довчерашните съюзници, както и отсъствието на БСП станаха причина да няма почти никакъв дебат на вчерашното заседание на комисията. По най-щекотливия въпрос - за преференциите, всъщност не се каза почти нищо. От ДПС обявиха, че дебатът по темата се истеризирал.  Хамид Хамид  призова другите политически сили да подкрепят проекта на ДПС, защото предвиждал разширяване на възможностите да се гласува в страни извън ЕС и отпадане на забраната за агитация на майчин език. За последното Хамид дори цитира шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който се бил изказал в подкрепа на агитацията на чужди езици, ако е съпроводена с превод на български.

Кирилов поясни, че по темата за езиците изразил лично становище, което съответствало на европейското право. Но позицията на парламентарната му група в точно обратния смисъл и  депутатите на ГЕРБ я спазвали стриктно. Това не се разбрало от медиите, които публикували колажи с неговия образ, окичен с фес с петолъчка, обидено разказа Кирилов.

От партията на НФСБ на Валери Симеонов запазиха негативното си мнение за преференцията и се въздържаха при гласуването на проекта на ГЕРБ.  Христиан Митев обясни, че общинския съвет в Бургас в правната комисия останал само един юрист заради пренарежданията на листите на последните местни избори. Същия довод използваше доскоро и Данаил Кирилов, според когото преференциите били отговорни за рязко намалелия брой на юристите в Народното събрание.  ВМРО, които принципно подкрепят запазването на ниските прагове за референциите, подкрепиха проекта на ГЕРБ. „Атака“ нямаше представител. 

Все още няма коментари

Още

Борисов закачи стари познайници от СДС към евролистата на ГЕРБ

21.03.2019

Людмил Илиев

218
Управляващите неохотно смениха ръководството на ЦИК

21.03.2019

Людмил Илиев

522
На 31 март ГЕРБ ще представи листата си с кандидати за евродепутати

19.03.2019

693 26

Влез или се регистрирай за да коментираш

×