Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тагарев: Реакцията на г-жа Захарова е нервна и част от пропагандна война

България има сериозни възможности в производството на дронове, обяви още военният министър

01 Дек. 2023
Илияна Димитрова

"Българското правителство и в частност МВнР действаше принципно в случая с полета на Сергей Лавров. То издаде разрешение на Лавров като ръководител на делегация за международна организация, която се среща в Скопие, но не и за други лица обект на санкции. Когато е станало ясно, че на борда има и такива, не е разрешено прелитане на самолета". Това коментира в студиото на "Здравей България" по NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според него реакцията на Мария Захарова е нервна, не за първи път и е част от руската пропагандна война. "Решенията за прелитане или не са национални и те се взимат в съответствие с международни правила и режими", добави още той.

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС, цитирана от БТА.

"Кабинетът стриктно следва плана от 2018 г. за повишаване на разходите за отбрана, следващата година ще достигнем 2% от БВП, което се разгледа като минимум, а не като цел", подчерта Тагарев.

По думите му в Румъния разходите за отбрана са 2,5% от БВП, при балтийските страни повече от това, а Полша задминава 4%. "Разходите служат за изграждане на способности, които ще гарантират сигурността по възможно най-добрия начин. Ние винаги разчитаме и на съюзните способности. С тези 2% започваме да модернизираме по-съществена част от нашата армия, така че тя да действа с нашите съюзници, когато се наложи, а междувременно да се тренира", добави министърът.

По отношение на отправените заплахи към него, той уточни, че те са ежедневие.

В момента в България се обучават над 30 украински военни. Те учат английски език в София и Варна. Това обяви военният министър Тодор Тагарев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той не конкретизира посоката на обучение, но вероятно става дума за пилоти и инженерен състав.

Министърът на отбраната заяви, че България има сериозни възможности в производството на дронове. По думите му в момента в страната се произвеждат безпилотни летателни апарати, но в ограничени количества. Той уточни, че това са дронове, които се използват само за военни действия.

"В България има няколко групи, които разработват безпилотни летателни апарати. Доскоро Министерството на отбраната не е имало сериозни заявки и едва от миналата година започват да се увеличават поръчките. Имаме сериозни възможности в областта на дроновете", каза още Тагарев.

Още по темата