Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лавров създаде нетърпима атмосфера в Скопие

Мария Габриел и Антъни Блинкен са излезли от срещата на ОССЕ заради руския външен министър

30 Ноем. 2023Обновена
EPA/BGNES
Сергей Лавров по време на срещата

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС, цитирана от БТА. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети "ФлайтАуеър" (FlightAware). Полетът е продължил над пет часа, като Лавров е бил посрещнат в Скопие само от руския посланик и служители на посолството.

Russia’s Foreign Minister Sergey #Lavrov arrives in North Macedonia to take part in the #OSCE Ministerial Council

Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не присъства на днешното заседание на ОССЕ, на което е и руският външен министър Сергей Лавров, предаде специалният пратеник на БГНЕС Димитър Русков. Освен Габриел в македонската столица не остана и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Днес следобед Лавров също напусна Скопие, където прекара едва няколко часа. 

След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България. РСМ е временен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г.,

Причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС и не е получила разрешение да прелети над страната. В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира ситуацията като абсурдна.

Дискретното пристигане в Скопие на Лавров бе потвърдено от фотографии, качени на официалния профил на руското министерство на външните работи в социалната платформа "Екс". От тях се вижда, че на международното летище "Скопие" той е бил посрещнат от едно единствено официално лице - руския посланик в РСМ Сергей Баздникин.

Пристигането на ръководителя на руската дипломация стана часове след края на работната вечеря на министрите на външните работи и ръководителите на делегации на страните членки на ОССЕ снощи вечер, на която присъстваха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, които пристигнаха в Скопие в късните следобедни часове. 

На пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Борел посочи, че пристигането на Лавров в Скопие е добра възможност "Русия да чуе защо е осъдена и изолирана и след това да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия". Министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония бойкотират срещата на ОССЕ в знак на протест срещу участието на руския министър на външните работи. 

След изказването си, в което заяви, че "ОССЕ е станала придатък на ЕС и НАТО", Лавров напусна срещата, съобщи БТА. Веднага след него министърът на външните работи на Дания Ларс Льоке Расмусен изрази разочарованието си от това, че руският му колега е напуснал срещата. Усилията на Москва да раздели Европа и да я обвинява за решенията, които сама е взела, са прозрачни и няма да успеят, изрази увереност Расмусен. Според него ситуацията, в която се намира ОССЕ, е много разочароваща, защото организацията, създадена, за да гарантира мира и стабилността и да поддържа отворени каналите за диалог, сега е изправена пред сериозни предизвикателства, чийто източник е именно Русия.

На 30-ата среща на ОССЕ трябва да бъде избран следващият председател на ОССЕ, като след ветото на Русия и Беларус за Естония Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат 57 държави, взе решение Северна Македония да предаде председателството на Малта. 

През декември изтича мандатът и на четиримата изпълнителни лидери на ОССЕ - генералния секретар, ръководителя на Службата за демократични институции и права на човека и представителите за малцинствата и медиите, а едно от належащите важни решения е свързано с бюджета на организацията, който не е одобряван от 2021 година. Годишната среща е възможност министрите на външните работи да направят преглед и оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическата и евразийската зона, както и на работата на организацията във всичките й сфери на дейност.

 

ГРЪМ И МЪЛНИИ

Говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова се оплака, че е получила забрана от българските власти да прелети над България със самолета на Сергей Лавров. В публикация в Телеграм тя написа: "Злобната глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официални власти забраняват в небето да се намира не самолет, а човек в самолета. Така пишеше в официалната нота на българското Външно министерство: самолетът може да прелети над България, но Мария Захарова не може да лети". Говорителката е в списъка на ЕС на санкционираните лица.  

Захарова обвинява българските власти, че са нарушили Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г., според която държавна територия са "сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води", но не и въздушното пространство. Затова и според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия.

"Мога ли да прелетя над България без самолет, или мога да се възползвам за целта от космическото пространство, за това нищо не беше казано", разсъждава Мария Захарова в Телеграм и заплашва с мащабни ответни мерки:   

"Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски деятели, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?", пита Захарова. И завършва изявлението си с уточнението: "Ние вече сме в Скопие".

 

Ключови думи:

ОССЕ