facebook
twitter

България

Светият Синод намери грешник за "шамарения" скандал

Чиновничка от синодалната канцелария беше посочена като автор на спорната позиция за възпитанието
713
Митрополит Гавриил. Снимка: сайт на БПЦ

Бавно и полека Светият синод се поправи за скандала, който сътвори със становището си по Националната стратегия за детето и изнамери грешник – чиновничката Десислава Панайотова, сътрудник в културно-просветния отдел на синодалната канцелария. Именно тя бе посочена като главен виновник в изявления на митрополити вчера и в понеделник.

Становището по стратегията се появи миналата седмица и доста от текстовете му предизвикаха светско недоволство. Най-вече – мнението на църквата срещу абортите и в полза на “физически средства за детското възпитание”. В крайна сметка от различни изявления се разбра, че позицията за абортите остава, което бе очаквано. Но пък за шамарите е претърпяла еволюция.

Най-напред реагира русенският владика Наум. На сайта на митрополията му се появи изявление, част от което гласи: “Подобен документ не е бил официално обсъждан в заседание на Св. Синод на БПЦ-БП. Текстовете на „Становището”, обвързващи БПЦ-БП като институция, са лично творение проект на г-жа Десислава Панайотова (…) Това в никакъв случай не означава, че Св. Синод ще ги приеме безпрекословно и недвусмислено. БПЦ като хранител на българщината и моралните ценности в българското семейство винаги ще поощрява етичните норми на възпитание, но не ще толерира по какъвто и да било начин насилието над деца”.

Успоредно с неговите думи в публичното пространство се спусна и информацията, че в дъното на цялата история е митрополит Гавриил. Това пък доведе до реакция на засегнатия. След като обясни, че се е бързало, за да не се изтърве срокът за общественото обсъждане на стратегията, ловчанският владика декларира писмено: “Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа проектотекст на становище на Св. Синод за Стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме й казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от Св. Църква. Последната й редакция аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст”. Гавраиил обясни още, че текстът на Панайотова бил разпратен на всички митрополити, никой не се обявил против, липсвали и предложения за корекция. Спорното становище в крайна сметка видяло бял свят, но с идеята “да се доусъвършенства”.

Оправданията на Гавриил бяха публикувани на сайта на Патриаршията. Първоначалното становище пък изчезна оттам.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов не успя да спре протестите срещу забраната на шамарите
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
2/3 от българите смятат, че училището трябва да възпитава

10.01.2019

1277 43

Коментари

Evasion

Не видях къде точно и от кого, освен от редакцията, Панайотова е посочена за главен виновник. Също не разбрах и кои и колко са второстепенните виновници, щом има главен такъв, за какво и пред кого са виновни. Ясно е само, че за нещо са виновни някакви хора...

дъртреалист

Но пък за шамарите 

и в полза на “физически средства за детското възпитание”.

НЯМА такова нещо в становището. 

Има предупреждение срещу възможността за злоупотреби с обвинения в насилие.

Което е ужасната цена на такива инструменти, която нова мода глобалистките манипулатори налагат.

Щом не си съгласен да ти отнемат детето заради подозрения, че си му издърпал ухото за някоя двойка  - ти си грешник.

Щом не харесваш гейове - значи ги мразиш, значи си престъпник.

Каква е силата на налаганата политкоректност виждаме и в този казус.

Направиха смешна и църквата, да се оправдава за неизвършени нарушения на страшната политкоректност...

Призовавали за физически наказания.... бррррр...

Жал ми е за тези хора, как се наведоха... 

Утре ще им хареса и ИК.

Evasion

Няма, няма и да има. Проблемъте другаде:

БПЦ като хранител на българщината и моралните ценности в българското семейство

Ето това най-много дразни кресливите джендъри и цялата останала пасмина, издържаща се от подаянията на разни фондации, до една идващи от неправославни страни. От тези хора може да се чуят какви ли не простотии, глупости и лъжи спрямо БПЦ - БП, любезно раздухвани от мало- и неграмотни журналисти .. и хората им вярват, защото напълно им липсва образованието на тема православие. Не е достатъчно само да си кръстен, за да станеш виден теолог или богослов...

дъртреалист

Вярно, че православието го обявиха за враг но1 на цивилизацията.

сталкер пустиняк

Гавраиил обясни още, че текстът на Панайотова бил разпратен на всички митрополити, никой не се обявил против, липсвали и предложения за корекция.

 

Тия съвсем се оплетоха в елементарен казус. 

Чакам само пловдивският владика да се изкаже, той ми е любим. 

Paco Pacov

Светия синод да вземе да се активизира малко от малко. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Памфуций
снимка на Памфуций

Панайотова, (която далеч не е просто "чиновник" и "сътрудник", впрочем) е посочена барем от двама членове на Св. Синод като автор на текста, който е разпространен като официално становище на БПЦ и влиза като документ в общественото обсъждаме от името на БПЦ.

В случая по-важното е как се формулират и как се приемат подобни официални становища на БПЦ. От обясненията на дядо Гаврил става ясно , че той е оторозирал това, върпреки че е нямало общо становище на Св. Синод, но и той от своя страна твърди, че не е напълно отговорен за текста, защото публикуваният текст не е отчел бележките му относно предложения вариант. Особено симптоматично е, че е искал да се съкрати позицията за абортите. Така в крайна сметка излезе, че Панайотова говори от името на БПЦ без да има право за това. Показателно е също, че в Св. Синод научили за стратегията в последния момент и така обясняват неадекватната реакция в последния момент.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×