facebook
twitter

България

Столичната община е осъдена заради неизградена велоалея

Казусът е от бул. "Пенчо Славейков"
640
Снимка: Архив
Велоалеите в София са пълни с недомислици - тази на "Раковски" например предизвика такива задръствания от коли, че само безразсъден велосипедист би дръзнал да диша отработените газове по това трасе.

Столичният общински съвет (СОС) е осъден заради решението си от м.г. на бул. „Пенчо Славейков” да се изгради по-тясна велоалея от допустимото съгласно общинска наредба. На практика обаче и след ремонта на булеварда в центъра на София по него не бе изградено никакво велотрасе. Решението на Административния съд в София-град не е окончателно. Делото бе заведено от сдружението „Велоеволюция”. СОС е осъден да плати единствено разноските на организацията по делото – общо 30 лв., от които 10 лв. съдебна такса за разглеждането му и 20 лв. държавна такса.  

През юли м.г. СОС взе решение велоалеите по бул. „Пенчо Славейков” да са две еднопосочни по двата тротоара и да са с широчина 1.30 м, а не 1.50 м, което е възможно най-тясната ширина. Мотивите са, че стеснението се налага, тъй като е налице едно от условията за това, т.нар. съобразяване със заварени специфични дадености. В случая те били, че по булеварда има множество лечебни заведения и жилищен квартал и че е необходимо да се запазят съществуващият брой ленти за движение на автомобилите и местата за паркиране.

Съдът преценява, че наличието на болници и блокове в района не отговаря на изискването за заварени специфични дадености. „Наличието на жилищен квартал напълно не отговаря на понятието. Още повече че с приетия вариант се отнема част от пешеходния тротоар. Липсват данни още относно широчината на тротоара, за да може да се прецени съответствието с изискването на наредбата, съгласно което се допуска изграждане на комбинирано велосипедно движение по тротоар само ако широчината му е не по-малко от 4 метра. Липсват конкретни мотиви относно необходимостта от запазване на броя ленти на движение за ППС по булеварда. Последното може да бъде реализирано в рамките на предвидената ширина на пътното платно от 18 метра чрез варианти за изграждане на велоалеи в тяхното трасе съобразно условията на наредбата, каквито не са разглеждани в преписката”, постановява съдът. СОС не е съгласувал решението си за изграждане на по-тясна лента и със СДВР, въпреки че това е задължително, отбелязва още съдът.  

"Нека е ясно, че велосипедното движение се проектира по установени стандарти, гарантиращи достатъчна степен на безопасност. Всякакви недоказани отклонения, теснотии и оправдания за запазване на “свещено” автомобилно пространство са незаконни", коментираха от „Велоеволюция”.

Все още няма коментари

Още

Жители на "Младост" на нов протест срещу Столична община

19.06.2019

1334 12
Прокуратурата даде на съд бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев

18.06.2019

913 8
Кметът на район „Витоша” прави петиция срещу презастрояването му

18.06.2019

Емил Василев

1133 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×