Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спешните промени в конфискацията излизат в извънреден "Държавен вестник"

Прокуратурата още чака от КПКОНПИ данни за апартамента на Горанов

Илияна Кирилова
Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев

Промените в антикорупционния закон, които засягат конфискацията и бяха скоростно написани и приети преди коледната ваканция на депутатите, излизат в четвъртък в извънреден брой на "Държавен вестник". Това се вижда от сайта на изданието. С тези корекции конфискацията ще бъде възможна, независимо дали срещу човека има наказателно дело. С тях се заобикаля тълкувателното решение на Върховния касационен съд от 7 декември м.г., с което конфискацията беше обвързана с наказателния процес. То се отнася до отменения тази година и действал от 2012 г. закон за конфискацията. Най-известният казус, който се засягаше от тълкувателното решение, е този за конфискация на имущество от Христо Бисеров, който беше окончателно оправдан по наказателното дело срещу него.

Промените за конфискацията бяха внесени от Данаил Кирилов (ГЕРБ) на 10 декември и още на 20 декември бяха окончателно приети от парламента. Президентът Румен Радев не наложи вето и на 28 декември подписа указа за обнародването им. От "Държавен вестник" отрекоха извънредният брой да е заради точно тези промени. И ги обясниха с това, че ги притиска законът, който дава 15 дни за обнародването на приетите закони.

В процес на приемане са и други промени в антикорупционния закон, внесени от Кирилов и Хамид Хамид (ДПС), които правозащитници определят като произвол.

И докато антикорупционната комисия (КПКОНПИ) получава пълен законодателен комфорт, оттам увъртат и не дават ясна информация докъде е стигнала работата по казуса с финансовия министър Владислав Горанов, който миналата година призна, че живее безвъзмездно в апартамент на бизнесмена Иван Сариев. В края на ноември Върховната касационна прокуратура възложи на комисията задачи във връзка с прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние срещу Горанов. Действията трябваше да приключат за 20 дни. Отделно КПКОНПИ също проверява министъра и за конфликт на интереси.

В. "Сега" зададе въпроси по закона за достъп до информация дали комисията е изпълнила възложените действия. В "пълния достъп до информация" оттам отговарят, че всички въпроси, свързани с Горанов, са в полето на прокуратурата. А проверката му за конфликт на интереси, която започна в началото на декември, щяла да приключи в законовия двумесечен срок. От прокуратурата обясниха пред "Сега", че още не са получили нищо от КПКОНПИ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?