Медия без
политическа реклама

„Спаси София“ поиска сливане на ЦГМ с наземния транспорт и метрото

Неправителствената организация предложи пет мерки за реформа на публичния превоз в Столична община

13 Апр. 2022
Илияна Кирилова

Пет мерки за реформирането на градския транспорт в Столична община и за спасяването му от фалит заради намаляването на пътниците през Covid кризата и повишаване на цената на горивата представи гражданската организация „Спаси София“. С предложенията си сдружението се противопоставя на постоянните твърдения на кмета на София Йорданка Фандъкова и на колегите й от ГЕРБ, че без подобаващо субсидиране от страна на държавата градският транспорт в София ще бъде разреден максимално или направо ще спре.

Според „Спаси София“ първата антикризисна мярка трябва да е обединяване на Центъра за градска мобилност, което продава превозните документи в града и събира приходите от синя и зелена зона, с метро дружеството „Метрополитен“ и с наземните дружества „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ в единно транспортно предприятие. Целта е намаляване на разходите и премахване на дублиращи се структури като няколко директорски бордове, звена за обществени поръчки, счетоводства и т.н. Изчислението е, че само от премахването на част от директорските заплати Столична община ще спести над 1 млн. лв. Според „Спаси София“ друг ефект от реорганизацията би бил постигане на по-ясна отговорност и координираност на действията, както и по-лесно управление на бъдещата единна транспортна фирма.  

Втората предложена мярка е подобряване на контрола на паркирането в София. Предложението  е то да се извършва от едно звено, което да работи чрез електронна система за контрол. От „Спаси София“ дадоха за пример системата на контрол в Белград, където дейността се извършва основно от специализирани автомобили, а в целия град има едва 18 служители, отговарящи за паркирането. В София в момента 4 служби отговарят за контрола по паркирането, изчислиха от гражданската организация. Ако нарушението е на уличното платно, отговаря "Пътна полиция", ако колата е в зелена площ - санкцията е от Столичния инспекторат, ако е на тротоар - от Общинска полиция, а за неправилно паркиране в синя и зелена зона отговаря ЦГМ, обясниха от "Спаси София".

Според „Спаси София“ третата мярка за реформа на градския транспорт трябва да е въвеждане на нова билетна система. Както „Сега“ писа, предложенията на организацията предвиждат младите хора под 26 г. да имат право на евтина карта за градския транспорт на цена от 200 лв. „Спаси София“ предлага още въвеждането на  билети за време от 40 и 90 минути. Цената на първия се запазва като на сегашния хартиен билет - 1,6 лв., а по-дълговременният билет се предвижда да струва 2 лв.   

Следващата мярка предвижда градският транспорт в София да стане абсолютно приоритетен на пътя чрез разширяване на мрежата от БУС-ленти и чрез обособяването на автономни траймвайни и автобусни трасета. Предлага се умножаване на БУС- лентите в София като дължина – от сегашните над 20 километра идеята е те да станат около 50 километра. От организацията сочат, че вече са проектирали нови БУС-ленти по булевардите „Патриарх Евтимий“, „Дондуков“, „Гоце Делчев“, „Александър Стамболийски“, „Янко Сакъзов“ и „Мадрид“.

Последната мярка е подобряване на обслужването на градския транспорт чрез синхронизацията на разписанията на различните превозни средства. „Ако „Спаси София“ управляваше този град, тези мерки отдавна щяха да бъдат въведени“, коментира членът на организацията Андрей Зографски. „Всички тези предложения ще бъдат изпратени на Министерския съвет и Народното събрание“, съобщи лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев, който е и общински съветник в Столичния общински съвет.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата