Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на РЗИ Кърджали пазарувал от жена си части за служебните коли

КПКОНПИ го глоби с 10 хил. лв. за конфликт на интереси

Илияна Кирилова
Председател на КПКОНПИ сега е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали Виктор Кирчев е глобен с 10 000 лв. за конфликт на интереси, съобщи антикорупционната комисия КПКОНПИ. Кирчев е на поста от 8 март 2016 г., като до 5 март 2016 г. е бил управител и съдружник в две фирми - "Чарли - 96" ООД и "Автогруп" ООД. След назначаването му за директор на РЗИ, дружествата са собственост на неговата съпруга, която става и техен управител.

Установено е, че за нуждите на служебните автомобили на здравната инспекция резервни части и консумативи са купувани пряко от "Чарли-96". Разпореждането с бюджета на РЗИ е длъжностно задължение на Кирчев. Той е подписал общо 10 платежни нареждания по фактури, с които са закупувани авточасти. Така бюджетни средства са изразходвани в частен интерес, обяснява КПКОНПИ.

В хода на производството пред комисията са събрани доказателства, че авточасти са закупувани и от "Автогруп" ООД, но плащанията са били извършвани по електронен път от главния секретар на РЗИ, който не попада в обхвата на антикорупционния закон, съобщава още комисията. Затова и за тези случаи за директорът не установен конфликт на интереси.

Кирчев може да атакува в съда решението на КПКОНПИ.

На днешното си онлайн заседание КПКОНПИ е образувала производства и срещу двама общински съветници. Първият е от Пещера. За него има сигнал, че съпругата му е директор на общинския социален патронаж, а той участва в приемането на решения, които засягат бюджета на патронажа и контрола по изразходването му.

Проверява се и общински съветник от Гоце Делчев. Според сигнала срещу него като адвокат той осъществява правно обслужване на болницата в града и в същото време участва в приемането и гласуването на решения, свързани с бюджета й.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати общо 40 хил. лв. на двама съпрузи, срещу които е водила дело за конфискация, от което сама се е отказала. Това видя "Сега" в решението на съдия Ралица Костадинова от Окръжния съд във Варна. То не е окончателно и може да се

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?