facebook
twitter

България

Разследваните от ТЕЛК във Варна са окончателно на свобода

75
Илияна Кирилова

Всички разследвани за ТЕЛК аферата във Варна остават на свобода, реши Специализираният апелативен съд, като потвърди изцяло решението на първоинстанционния Наказателен съд. Без каквато и да е мярка за неотклонение бяха пуснати от ареста варненските медици Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова. Единствено за братята сирийци Уафик и Райан Хашуд апелативните съдии видяха данни за участие в търговия с неистински документи за нетрудоспособност и потвърдиха домашните им арести. 

При акцията на прокуратурата и ГДБОП във Варна бяха задържани общо 45 души, открити бяха близо 1.7 млн. лв. в касети, а от прокуратурата обявиха, че шестимата задържани са участвали в организирана престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения. Наказателният съд обаче не откри доказателства за престъпна група и освободи 4-мата лекари. След решението и на втората инстанция вчера единият от обвинените - д-р Мима Великова, обяви, че заради 72-часовото си задържане ще търси правата си в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

НАМЕРЕНИЯ

Междувременно зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов отидоха в Силистра на работна среща с прокурори и полицейски служители от областта за активизиране на работата по проверки и досъдебни производства, свързани със съставяне и използване на фалшиви ТЕЛК решения. Според МВР и прокуратурата Силистра е рекордьор по брой лица с инвалидни пенсии – почти 29 процента. Гешев се закани скоро да бъдат повдигнати и конкретни обвинения и в този град. "Ние не можем да решим този проблем цялостно - това е проблем, който трябва да бъде решен от държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт", подчерта обаче той.

Ключови думи:

фалшиви ТЕЛК, Иван Гешев
Все още няма коментари

Още

Прокурорът Гешев отказа да разкрие имотите на жената, с която живее

23.05.2019

Мартин Георгиев

1362 1
Никой не проверява смущаващи прокурорски връзки по делото "Иванчева"

21.05.2019

Мартин Георгиев

3161 4
Петима са задържани, двама се издирват за злоупотреба с еврофондове

03.05.2019

3905 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×