Медия без
политическа реклама

Прокуратурата е осъдена за още 50 хил. лв. заради Възродителния процес

Учител по физика, заточен в Белене, а после пратен в овцеферма, получава обезщетение заради 30-годишното дело

ГКПП "Капитан Андреево", 1989 г.
архив на Сега
ГКПП "Капитан Андреево", 1989 г.

Окръжният съд в Добрич осъди прокуратурата да заплати 50 000 лв. на пострадал от т.нар. Възродителен процес. Това е обезщетение за претърпените от Х.М. неимуществени вреди от нарушаване на правото на разглеждане и приключване в разумен срок на образуваното през януари 1991 г. разследване по темата, което и досега е висящо, съобщи съдът в Добрич.

В исковата си молба по Закона за отговорността на държавата Х.М. посочва, че е пострадал по воденото следствено дело заради задържането му и лишаване от свобода през 1985 г., тежките условия, мъченията и изтезанията, на които е бил подложен и принудителното му изгонване от България през 1989 г. Ищецът настоява, че прекомерната продължителност на разследването нарушава правото му на разглеждане и приключване на делото в разумен срок, регламентирано в Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

При старта на Възродителния процес Х.М. е учител по физика в с. Коритен. През 1985 г. той е мобилизиран и изпратен във военно поделение в Роман, където му било сменено името. При завръщането му у дома в края на февруари бил убеждаван да се включи в пропагандата по селата, че смяната на имената е правилна. Тъй като отказал, бил заплашен, че ще пострада и през март същата година бил арестуван. В МВР прекарал 65 дни, като семейството му дълго време не знаело къде е. В средата на юни бил въдворен в лагера в Белене. През ноември 1985 г. бил освободен, но не му било разрешено да работи като учител, а бил изпратен на работа в овцеферма. През месец май 1989 г. принудително бил изгонен от България. С много трудности семейството му дошло при него след 5-6 месеца, където и останали да живеят.

Х.М. настоява да получи 120 000 лева обезщетение, но съдът оценява вредите му на по-малко.

Прокуратурата пледира, че продължителността на разследването е заради сложността му, огромния брой пострадали, повечето от които намиращи се извън страната, както и задължителните по закон множество процесуални действия, в това число изготвяне на следствени поръчки до Турция.

Според съда обаче забавянето е неоправдано. Единственият начин, по който може да бъде оценен общият срок на наказателно производство от три десетилетия, е като прекомерен, коментира съдът. "Изпълнението на задължението за пълно и всестранно разследване е въпрос на организация и воля за извършване на необходимата оперативно-издирвателна работа по установяване на пострадалите при положение, че е на разположение ресурс на цяла една държава, а делото е от особено обществено значение", пише в решението си съдия Диана Дякова. Тя допълва, че Х.М. и останалите пострадали нямат никаква вина за забавянето на разследването.

Решението на Окръжния съд в Добрич не е окончателно и може да се атакува на още две инстанции.

Това е поредното осъждане на прокуратурата заради разследването за Възродителния процес.

Неприключилото разследване за Възродителния процес за пореден път стана причина прокуратурата да бъде осъдена да плати солено обезщетение. Х. И. Д. настоява за 100 000 лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?