Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицията в Нова Загора привиква протестиращи срещу мръсния въздух

В крайна сметка хората от града и пловдивското село Труд постигнаха временен успех

08 Окт. 2020Обновена

Тук съм, за да подкрепя общинския съветник от Демократична България Кремена Петрова в нейната битка и тази на гражданите на Нова Загора за чист въздух и срещу безобразията на един самозабравил се кмет. Кмет, защитаващ не интересите на общината, а на приятелите на Бойко Борисов от фирма "Градус", чиято инсталация трови града. Няма да оставим това така.

Posted by Hristo Ivanov on Thursday, October 8, 2020

Общината в Нова Загора, кметът Николай Грозев и останалите институции на местно и национално ниво бездействат срещу дългогодишното обгазяване на града със задушлива миризма на развалени яйца и гниещи биопродукти. Общинският съветник Кремена Петкова, която алармира за случая, както и част от протестиращите граждани са привиквани в полицията на разпит. Стъклото на колата на Петкова е строшено, а по време на общинска сесия, докато се опитва да прави запис на заседанието, кметът Грозев е избил телефона от ръцете ѝ.

Това разказаха Петкова и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който се включи на живо във Фейсбук от Нова Загора в четвъртък. Те определиха методите като деребейски и феодални.

"В Нова Загора въздухът смърди, не се диша. Носи се отчетлива воня на газове, които се образуват, когато се разпадат биологични продукти. Това трови живота на хората вече 6 години", разказа Иванов. По думите му гражданите, които се борят за това да дишат, се сблъскват "с нарастващо деребейство от кмета Грозев от ГЕРБ, който вместо да защитава избирателите си, се опитва да ги заплашва и мачка".

Според Иванов местната власт е зависима и представлява приятелите на Бойко Борисов. "Инсталацията, която трови града, е собственост на негови близки приятели. Това е неговият модел", обясни Иванов. И поясни, че говори за фирма "Градус", която се прочула с това, че прословутият самолет, който докара фурми от Дубай, в полета си натам е бил натоварен с нейно карго. "Бойко, гледай какво правят твоите деребеи", обърна се Иванов през Фейсбук към премиера.

Петкова разказа цялата 6-годишна сага и как досега нито една институция не е намерила воля да реши проблема. "Промишлеността тук не е много развита и няма производства, които да отделят вредни вещества освен инсталацията за биогаз. Още от нейното създаване започнаха да се разнасят зловонни миризми на развалени яйца и гниещи продукти, които са крайно дразнещи и вредящи на нашето здраве и нормалния ни живот", сподели Петкова.

Те допълни, че граждани вече 17 дни протестират пред общината с искане за среща с местната власт. "Днес ни прие кметът, на срещата бяха допуснати само трима граждани. Не се намериха конструктивни решения", каза тя. И оцени срещата като "отбиване на номера с цел да бъдем махнати от пред общината, тъй като това дразни кмета и неговите приближени".

Петкова разказа още, че протестиращите са призовавани и разпитвани от полицията за това, че пречат на нормалната работа на общината. А в понеделник тя е станала жертва на вандалски акт - строшено е било стъклото на колата й. Жена, която държала плакат, че "Нова Загора мирише на л....а и корупция" била привикана в полицията да пише обяснения защо има такова мнение за града. Същата жена - Боянка Петкова, била изблъскана от служители на общинската охрана, а плакатът й бил скъсан.

"Протестиращите бяха привикани в полицията по повод подадена жалба от служители на общинска администрация. На 8 човека бяха връчени призовки. Мотивите – ние стоим и пречим на работата на общинските служители, че пречим на видимостта на информационното табло за програмата за празника на града, че пречим на гражданите да бъдат обслужвани", разказа още общинският съветник.

"Абсурдно е, че правото ни да се борим за чист въздух се наказва с репресия. Нова Загора е типично феодално управление - хората трябва да мълчат, дори когато ги тровят", обобщи тя. И допълни, че е била предупредена, че е "оказван натиск върху работодателите ми да бъде ограничена моята гражданска и обществена дейност".

Петкова разказа и как на предната сесия по време на заседание на което се гласувало за увеличаване с 371% на такса "битови отпадъци", тя опитала да снима с телефона си, тъй като на заседанието не били допуснати граждани. "Това подразни кмета и той изби телефона от ръцете ми и бях изгонена от заседанието", обясни Петкова.

Тя допълни, че от 2017 г. чакат отговор на жалба по темата до премиера Бойко Борисов. Обърнали са се към него, тъй като преди това 2 години поред РЗИ и екоминистерството не са предприели нищо. 

Петкова настоява да бъде монтирана система за мониторинг на качеството на въздуха. След като нейното предложение за това веднъж е било отхвърлено, сега тя го внася отново. "Имаме съмнения за амоняк и сероводород по симптомите, които получаваме при експозиция", обясни тя.

"Няма да оставим проблема така. Ще търсим отговорност от МОСВ, кмета и премиера, чиито приятели тровят цял град. По същия начин, по който неговите приятели тровят цяла България", закани се Христо Иванов. И настоя за разследване на посегателството срещу Петкова и монтиране на измервателната система.

 

РАЗДВИЖВАНЕ

Едно от лицата на "Демократична България" - Иво Мирчев, заяви вечерта, че от фирмата са се свързали с протестиращите с предложение за диалог.  Леко раздвижване има и по друг казус - замърсяването на въздуха в пловдивското село Труд от предприятие за приозводство на биогаз. Здравният министър Костадин Ангелов съобщи днес, че ще предложи мощностите времено да бъдат затворени.  „Днес подписах писмо до министъра на околната среда и водите, с което искам да се направи оценка на въздействието върху околната среда - за жителите на Труд", каза Ангелов.

Още по темата