Медия без
политическа реклама

Неизправност спря пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

22 Юни 2022
Снимка: Архив

Тази сутрин в 06:05 часа пети блок на АЕЦ „Козлодуй” е изключил от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част, съобщиха от атомната електроцентрала.

Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита. Задействането на защитата е вследствие на загуба на електрическо захранване на секциите, обезпечаващи работата на органите за регулиране от системата за управление и защита (ОР СУЗ). Загубата на захранване на секциите е поради задействане на електрическа защита от повишено напрежение", уточняват от Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа.

Повишаването на напрежението се дължи на неизправност във възбудителната система на генератора на блока. Неизправността е довела до нарастване на напрежението на секции нормална експлоатация 6 kV, от които се захранват и секциите, обезпечаващи работата на органите за регулиране.

Реакторът е приведен в подкритично състояние. Не са установени отклонения в работата на технологичните системи и алгоритмите на проектните защити. Предприети са действия за установяване на причината за възникване на неизправността във възбудителната система на генератора, уверяват от АЯР.

След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.  Шести енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата