Медия без
политическа реклама

Кмет откри пияни служители и окаяни обитатели в дом за болни

Агенцията за качество на социалните услуги е проверявала институцията в Драганово, но без последствия

02 Апр. 2024Обновена
Нова телевизия
Домът в Драганово изглежда добре отвън, вътре е като всеки друг социален дом у нас - с неработещ персонал и обитатели, изоставени на произвола на съдбата.

В поредна държавна институция бяха открити хора в безпомощно състояние, потресаващи условия на живот и, за разнообразие, силно пияни служители сред персонала. Ужасяващи подробности от ситуацията в дома за умствено изостанали в село Драганово разказа днес пред Нова телевизия кметът на Горна Оряховица Николай Рашков. Рашков коментира, че е имал многократни сигнали за проблеми в дома, включително от служители в него. Затова в петък отишъл с полиция на изненадваща проверка.

В дома проверяващите се натъкнали на обитатели без никакъв надзор, някои от тях - без дрехи. На кадрите се вижда, че домът е в добър външен вид, явно ремонтиран. Вътре обаче кметът заварил страшно много обитатели, пуснати на воля без всякакъв контрол, в изключително неугледни пози. В помещенията миришело на урина и фекалии. За сметка на това от персонала нямало и следа. "Трудно успяхме да намерим персонала, буквално да го извадим от дупките", разказа кметът. Издирили служителите от "разни стаи", като видът на някои от тях подсказвал, че има нужда от проверка с дрегер. Той показал употреба на алкохол при трима служители, като при фелдшера става дума за 1,71 промила.

От пенсиите на обитателите всеки месец се теглят суми за издръжката им, от които трябва да се купуват и дрехи. Кметът обаче каза, че на тези хора едва ли някога са купувани дрехи.

Рашков заплаши с дисциплинарни уволнения. Той разказа, че Агенцията за качество на социалните услуги е правила проверки и разследвания в дома, установила е злоупотреби, но след това всичко е заметено. Сега ще се питаме защо са покрити тези нарушения. "Немалко пари се отпускат за тези домове. Тези хора трябва да имат занимания, трудова ангажираност", коментира още кметът.

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира по медийните публикации за драстичните нарушения, които откри кметът на Горна Оряховица Николай Рашков, съобщи БНР. На ОДМВР е разпоредена незабавна проверка, съобщиха от държавното обвинение.

Пред БНР кметът Рашков заяви, че има съмнения и за злоупотреби с парите на домуващите. "Парите на домуващите се теглят от надзорен свет. За тези около 80 потребители сигурно има 40-50 хил. лева на месец, които се теглят от сметките им и тези пари трябва да отиват изцяло за грижа за тях – за закупуване на медикаменти, за облекла. В момента ще видим как се харчат тези пари, защото чувам, че фиктивни са разходите“, поясни той.

За всички тези проблеми има нова агенция, която уж следи за качеството на социалните услуги. Дотук обаче не се е чуло тя да е осмислила по някакъв начин съществуването си. Най-фрапантният провал е с нелегалните старчески домове, за които се оказа, че не могат да бъдат закрити поради пропуски в законите.