Медия без
политическа реклама

Картата за донорство може да стане задължителна

12 Ноем. 2019АНА АТАНАСОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След една година да се организира широка обществена дискусия дали донорската карта да стане задължителна. Това са обсъдили министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и пациентските организации, съобщи БНР.

Картата се разпространява от БЧК като част от кампанията за насърчаване и повече информираност по въпросите за донорството и трансплантациите. В нея човек може да отбележи, че иска да стане донор, но тя няма юридическа стойност. В случай на злополука се търси изрично съгласието на близките. По закон у нас юридическа стойност има само приживе заявен отказ от донорство. Идеята е картата да е задължителна за гражданите, но отново написаното в нея да има само информативен характер.

"Обществото не е дозряло до момента тя да има задължителен характер. Поне една година трябва да работим за доверието", обясни пред БНР Пенка Георгиева от организацията "Заедно с теб".

"Всеки европейски гражданин го има в своите лични документи. Това е една карта, която аз осъзнато съм попълнил, че съм готов да даря органите си, когато изпадна в мозъчна смърт. Важно е да съобщите на вашите близки и деца, че имате такова информирано решение", обясни зам. здравният министър Бойко Пенков. 

 

Още по темата