facebook
twitter

България

Кабинетът отпусна извънредните 30 млн. лв. за болниците

52
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Допълнителни 30 млн. лв. за 2019 г. отпусна правителството за общинските и областните болници вчера. Извънредният транш идва след поредните протести на общинските лечебни заведения. За разлика от години без местни избори сега те бяха забелязани от премиера Бойко Борисов, който нареди да се отпуснат пари, а здравният министър Кирил Ананиев да направи анализ. 

„През изминалите две седмици направихме пълен анализ на всяка от общинските и областните болници, в това число на обема дейност, преминалите пациенти и финансовото състояние на тези лечебни заведения. Установи се, че дейностите, които тези болници изпълняват извън задължителното здравно осигуряване, не са осигурени напълно с нужния ресурс и е необходимо да бъдат подпомогнати. Анализът показа, че редица разходи, които имат, не са финансово обезпечени. В същото време за поредна година се увеличава минималната работна заплата, което дава отражение върху финансовото състояние на болниците", докладва вчера Ананиев. Той даде и пресни данни за просрочените дългове на болниците. Към края на 2018 г. те са общо 161 млн. лв., от които 126 млн. лв. са на областните болници, а 35 млн. лв. - на  общинските.

Разпределение

18 млн. лв. от отпуснатите вчера пари ще отидат при общинските болници, 2 млн. лв. се предоставят на лечебните заведения, оказващи психиатрична помощ, 10 млн. лв. ще са за спешна помощ без хоспитализация в общо 41 лечебни заведения, от които 26 областни болници. Отделно се очаква да има и над 10 млн. лв. за спешни ремонти на държавните психиатрии.

Все още няма коментари

Още

След пороя от критики ГЕРБ се отказа да прави подарък на мюфтийството

14.03.2019

Таня Петкова

1302 4
В. Симеонов: Сделката за опрощаването на дълговете е между Борисов и Доган

12.03.2019

5678 49
Кирил Ананиев: 52 са случаите на морбили у нас

01.03.2019

105 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×