Медия без
политическа реклама

Иванчева се кандидатирала за евродепутат от безсилие

Бившата кметица на столичния район "Младост" очаква присъда и на втора инстанция

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Десислава Иванчева изрази мнение, че "държавата ни загива и трябва външна намеса, за да оцелее".

"Реших да се кандидатирам от безсилие". Това заяви пред bTV в четвъртък осъдената на първа инстанция за подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Кандидатурата й за евродепутат бе издигната от инициативен комитет "Непослушните".

Според Иванчева, която получи присъда от 20 години затвор и 10 хил. лева глоба за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, мафията е завладяла всички нива на държавата. "Дръзнах да поискам промяна в закона за строителството. Бързо се организираха и успяха да ни "сготвят", отбеляза тя и допълни, че "държавата ни загива и трябва външна намеса, за да оцелее".

Бившата кметица е уверена в своята невинност. "Това се разбра и от съдията, който каза, че 90% от нещата в обвинителния акт не са истински. Отпадна обвинението за получен подкуп. Останаха 10%, които ние с лекота ще оборим", категорична е тя. Според Иванчева делото срещу нея е сценарий за "умишлено сплашване на гражданското общество - за да покажат, че ние сме недостойни, че нямаме право да управляваме". Тя е на мнение, че на втора инстанция също ще бъде осъдена, като евентуално присъдата ще бъде намалена от 20 на 10 години. "Ужким, че има някаква справедливост, но ние ще се борим докрай, защото сме абсолютно невинни", заяви Иванчева. Тя коментира и решението си да замени защитника си адв. Марин Марковски с адв. Николай Хаджигенов: "Този процес е процес на чест. Той лично го е приел като кауза (б. р. - Хаджигенов). Приема се като "Народът срещу прокуратурата". Кантората на Марковски направи каквото може на първа инстанция, за което аз им благодаря".

На въпрос дали в Европа има друг подобен кандидат, който да води кампанията си, докато е под домашен арест, Иванчева отговори, че тя е уникална в това отношение. "При нас винаги нещата са интересни, нестандартни, което е добре за нас. Екипът, с който работя, е доста креативен", изтъкна тя. По нейни думи кампанията ѝ се финансира единствено с дарения от гражданите, като до момента са събрани около 2 хил. лева. "За разлика от политическите партии, които разполагат с милиони чрез субсидии, нашият бюджет е изключително малък. За нас не е важно да имаме билбордове, а хората да ни вярват. Разказвайки за нашата съдба как се борим, да ни подкрепят", категорична е бившата кметица. Тя отбеляза, че Европа и дори САЩ са запознати с техния случай. "С тази бруталност и репресия, която се извършва спрямо нас, за да се сплашат хората, че не трябва да има гражданско общество", добави Иванчева.

Тя не отговори към кое политическо семейство ще се присъедини, ако влезе в Европарламента, тъй като кандидатурата ѝ се подкрепя от хора с различни политически възгледи - леви, десни, патриоти, зелени. "Ние сме зелени и по душа", допълни с усмивка Иванчева.

МОТИВИ

Въпреки че осъдителната присъда беше прочетена преди близо месец, все още не са ясни мотивите към нея. "Никой не знае кога ще излязат. Делото е голямо и сложно", коментира пред "Сега" адв. Хаджигенов. Решението на съда вече е обжалвано не само от подсъдимите, но и от прокуратурата. "Интересното е, че прокурорът, който е пледирал в зала - Николов, лично той е подписал протест, в който твърди, че не е доволен от присъдата, която е точно толкова, колкото той е поискал", заяви Хаджигенов, според когото това е "прокурорска шизофрения".

Още по темата