Медия без
политическа реклама

Имало е запалена цигара при взрива в "Пирогов"

29 Ноем. 2019АНА АТАНАСОВА
Снимка: БГНЕС

„Има информация за запалена цигара. Тя е включена в медицинската документация. Но не искам да говоря по тази тема, тъй като връзката между едното и другото не е установена и не искам да звучи като обвинение към някого, без да имам основание за такова", обяви пред БНТ временно изпълняващият длъжността директор на "Пирогов" проф. Николай Габровски. Той потвърди, че единият от загиналите е бил пушач.

Разследването на инцидента, причинил смъртта на двама пациенти от Второ вътрешно отделение, продължава. Няколко часа след взрива на кислородната система, който разруши стаята, където е възникнал, и напука стена на болницата, вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че вероятно става дума за човешка грешка, а след това премиерът Бойко Борисов коментира "дано не се окаже, че е пушено в стаята". Неофициалната версия е, че пациент е изтървал цигара в леглото си, подпалил го е, а повечето кислород е подхранил пожара.  

"Нарушения на вътрешния ред имаме много често от пациенти. Имаме много сериозен проблем с това, тъй като сами разбирате, че ние не можем нито да ги санкционираме, нито да сме по някакъв начин настоятелни в своите искания. Има хора, които имат свои виждания за вътрешния ред в болницата“, коментира по повод пушенето в болницата Габровски.

От болницата твърдят, че системата за подаване на кислород е била поддържана изрядно и по правилата, а от агенцията за метрологичен и технически надзор също обясняват, че „инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност и затова и над тях агенцията не осъществява технически надзор", което важи и за инсталациите за кислород в стаите на лежащо болните. Проверяват се "стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород", те са били изрядни.

Ключови думи:

Пирогов, взрив, цигара

Още по темата