Quantcast
И тази зима София ще диша мръсен въздух | СЕГА
facebook
twitter

България

И тази зима София ще диша мръсен въздух

Общината се похвали, че монтира още 100 очистващи филтри на комини при положение, че с твърдо гориво се топлят 55 000 домакинства
516
 Илияна Кирилова

София навлиза в поредния отоплителен сезон, в който реалностите ще се сблъскат сериозно с уверенията на кмета Йорданка Фандъкова и на подчинената й администрация, че успешно се изпълняват "мащабни мерки" (според собственото им определение) за справяне с мръсния въздух в града. Столична община съобщи, че до края на годината ще монтира още 100 филтри на комини на домакинства, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха.  "От началото на изпълнението на тази програма досега са монтирани 494 филтри. Те са в районите „Красна поляна“ и „Слатина“. Продължава процеса на монтиране на още 15 филтри, с които общо ще станат 509", пресмятат от "Московска" 33.

На чиновниците в столицата със сигурност ще им е трудно да обяснят защо монтирането на филтрите тепърва започва при положение, че активното използване на въглища и дърва за отопление вече е факт и че това вече дава отражение върху състоянието на атмосферата. Освен това споменатите 509 филтри, които евентуално ще бъдат достигнати до края на 2020 г., не изглеждат особен повод за гордост при положение, че според изчисленията на самата община със замърсяващо твърдо гориво се топлят около 55 000 домакинства на територията й. Това означава, че около 99 на сто от тях ще продължат да цапат въздуха и че София е на път да отбележи поредната почти нулева година за предприемане на реални мерки в борбата с най-вредните за здравето елементи - фините прахови частици от типа ФПЧ 10.

През есента стана ясно, че заради мудна работа на администрацията София няма да може да усвои всички отпуснати й европейски средства за подмяна на стари печки. Въпреки че кампанията на общината за подмяна на замърсяващи кюмбета с по-екологични системи бе удължавана, резултатът от нея остана крайно незадоволителен. При предвидено финансиране за смяната на 15 000 печки на твърдо гориво, в различните райони на София бяха получени 5432 заявки на желаещи да преминат на по-екологично отопление, съобщиха от "Московска" 33. Реално обаче тези 5432 нови уреда също няма да заработят този сезон. Де факто до този момент Столична община обяви обществена поръчка за доставката на 140 съвременни системи, които се финансират по друг европейски проект. По него са предвидени пари за спирането на 5 000 цапащи печки в София, но тяхното усвояване също не върви гладко. Зациклянето лесно можеше да се предвиди като се има предвид, че от "Московска" 33 се похвалиха още м.г., че столицата на България е одобрена за еврофинансиране, но реалната агитационна кампания сред населението да се възползва от възможността бе проведена едва в 2 месеца през тази година. 

В същото време в различни квартали на столицата вече започват да се регистрират сериозни превишения на нормите на ФПЧ10, които са изключително опасни за здравето на хората. Според официалната мониторингова система на Столична община -https://platform.airthings-project.com/ , при допустима норма от 50 мкг на куб.м. тази сутрин в "Орландовци" концентрацията на ФПЧ10 е достигнала 217 мкг на куб. м. В "Люлин"  тя е 130 мкг на куб.м. В "Овча купел" нивата са 112, а в "Западен парк" - 102 мкг на куб. м. 

 

Статистика

Преди дни лично кметът Фандъкова съобщи, че прахта в София и запрашаването от почвата, заедно с горенето на дърва и биомаса, са основните причини за замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Обобщенията са от първото изследване за различните източници на замърсяване на атмосферата в София. "Резултатите показват, че една четвърт от запрашаването се дължи на почва и прах, която се намира в града. 23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на транспорта е 9%. Конкретно в дните с превишения на нормите на ФПЧ се увеличава делът на замърсяването от горене на дърва.  Освен този метод на изследване Столична община извършва и анализ с инвентаризация на емисиите, които показват по-съществен принос на отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища) и на транспорта", съобщи Фандъкова във "Фейсбук".        

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София пак загърби Младост и Люлин в бюджета за ремонти
Столична община ще спаси до 120 от 5000 застрашени зелени площи
Столична община откри още 4 незаконни обекта във вилата на Божков

21.01.2021

2540 16

Коментари

Калпазанче

Хитрата лисичка

Хитра е лисичка,

нашата кметичка.

Подписи не слага.

Тъй и по-приляга.

 Как да барнем в крачка

 с герберската пачка,

тази мила птичка,

столична кметичка?

23.04.2014г.

редник

Ясно е, че тази администрация няма да реши тези проблеми, тя дори създава нови - като постоянното разширяване на зоните за паркиране...

На изборите за кмет и общ. съветници да гласуваме внимателно!

hamel

😭

groznik

Сефте...Добре, че Витоша е близо, та който може да ходи да подиша малко чист въздух. Иначе в града спасение явно няма. 

Влез или се регистрирай за да коментираш