facebook
twitter

България

И в Бургас може да се появи медицински факултет

Ако парламентът одобри искането, висшите училища, които готвят лекари, ще станат седем
2447
 Илияна Кирилова
Последният открит у нас медицински факултет - този в СУ, мина през доста перипетии.

Поредният университет у нас излезе с искане за разкриване на нов факултет, опитвайки се да изпревари готвения от просветното министерство мораториум върху откриването на нови вузове, филиали и нови за тях специалности. След Софийския университет, който поиска да отвори филиал в Бургас, бургаският "Асен Златаров" изяви желание за нов медицински факултет. Това става ясно от проект на решение на МС за внасяне на подобно предложение до Народното събрание.

Факултетите, които обучават по специалности от регулираните професии, каквато е медицината, се разкриват с решение на Народното събрание, за разлика от другите, за които е нужно само положително становище от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Бургаският университет "Асен Златаров" в момента разполага с 4 факултета - по технически, по природни, по обществени науки и по обществено здраве и здравни грижи, както и департамент за чуждоезиково обучение и три колежа - Медицински, Технически и Колеж по туризъм. Намерението за нов медицински факултет е одобрено с решение на Академичен съвет на вуза преди една година. На 7 февруари 2019 г. идва положителната оценка от НАОА за откриване на факултета, но предстои и акредитиране на програмите.

Проектът на висшето училище предвижда в новото основно звено да се обучават студенти по специалност медицина в магистърска степен. Според него академичният състав ще се състои от 54 души, разпределени в 9 катедри. В него "ще се подготвят лекари за нуждите на региона - за системата на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина", пише в мотивите към проекта. В него е посочено още, че вузът разполага с необходимата материално-техническа база, а за провеждането на необходимата клинична практика на студентите от факултета университетът е предвидил сключването на договори с УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ Бургас.

"Проектът е пуснат за обществено обсъждане, ще се реши в зависимост от разговорите", коментира пред "Сега" просветният министър Красимир Вълчев. Той посочи, че в последните години приемът в медицинските направления е бил разширяван най-много и в този смисъл може да се говори, че мрежата е достатъчно уплътнена. Откриването на нов медицински факултет, според него, няма да доведе до подобрение на достъпа до висше образование, не е сигурно и че това ще увеличи броя на студентите по медицина, от което страната ни има нужда. По думите му обаче бургаският университет е направил много инвестиции в последните години, има много добре оборудвана база, както и преподаватели, което е предпоставка за високо качество на обучение.

МРЕЖА

Ако парламентът одобри проекта, висшите училища, които обучават студенти по медицина, ще станат седем. В момента това направление се предлага в четирите медицински университета в София, Варна, Плевен и Пловдив, както и в СУ и Тракийския университет в Стара Загора. Последният разкрит през 2003 г. медицински факултет у нас - в Софийския университет - бе белязан от скандали, а тогавашният зам. просветен министър Камен Веселинов подаде оставка в знак на несъгласие с ненужното разширяване на мрежата. Последната заявка за ново звено за висше образование пък отново беше за Бургас - на СУ, които искаха в града да открият филиал за обучение на студенти по масовата икономика и администрация и управление. Тогава обаче МОН не одобриха идеята. Проектът за промени в закона за висшето образование, с който да се въведе мораториум, е почти готов и до края на месеца най-вероятно ще бъде представен, каза министър Вълчев.

Ключови думи:

университет, медицина
8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Втори университет тръгна към фалит
Пекин заплаши да се намеси в Хонконг

20.11.2019

229 1
Държавата вече може да задържа медици у нас

24.07.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

1596 11

Коментари

wh67

Ето   това  е  то   което  показва   нашият  произход ,  само  вижте  четири  млади  жени  при това  медици --    три  от  тях  пушат  а четвъртата  държи  телефон  иначе  и  тя  пуши.                                                                                 Ако  тези  жени  знаят , че им  трябва   шарена  забрадка и  златен  зъб,   разбираш  ме : (БРАЧЕД  жената  е болно  детето и  он )

Augereau

Aко снимката беше направена в библиотеката, щеши ли да направиш заключението, че бъдещите медици са особено ученолюбиви? 

ejko

Болничният комплекс "Билкент" в Анкара си е добра опция,в Германия и Англия вече ще се настъпват по краката из коридорите нашите...?

buratinob

Отдавна "Асен Златаров" не покрива и критериите за рабфаг, но може да кандидатстват и за филиал на БАН.

Magi

На страната ни трябват не повече от 10 университета, но да са университети. Имаме университети с известност извън страната. Развивайте ги и ги обогатявайте. Сега това което става във висшето образование  е  възмутително.

дъртреалист

Че защо не?

После в Айтос, Карнобат и други големи градове...

Penyo

Напълно съгласен с Маги.Бил съм в тая система и ми ясно за какво става реч но никой нищо няма да направи.Преди 2 години имаше дискусия за висшето образование(в-к Труд), където мастити професори от девет кладенеца вода носиха да ни убедят,че не са много университетите в България и предлагаха някакви имагинерни мерки за решаване на проблемите нямащи нищо общо с реалността.Да има нещо в посока подобрение след това?

Здравка
снимка на Здравка

А факултет по астронавтика все още не е открит, само защото БСУ и ВСУ не могат да се разберат. Което за мен означава, че факултетите ще са два. Няма да се караме със съседите я.

Влез или се регистрирай за да коментираш