Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев позволи на прокурорите и да не го харесват

Единственият кандидат за главен прокурор видя партийни и корпоративни интереси в подозренията за подкрепата на подчинените му

Илияна Кирилова
Иван Гешев се закани и от името на Сотир Цацаров, който ще му е шеф най-много до януари, да не допуска атаки срещу магистрати и служители, които подкрепят кандидатурата му.

Единственият кандидат за главен прокурор и почти сигурен следващ шеф на държавното обвинение Иван Гешев излезе с обръщение към прокурорите, в което признава правото им както да го харесват и хвалят, така и да не го одобряват. След като Гешев се оказа безалтернативен кандидат за приемник на Сотир Цацаров, в негова подкрепа заваляха становища на прокурори и прокурорски служители от цялата страна, които на практика са му подчинени. Хвалбите на прокурорските колективи изглеждат като писани под индиго.

Публикациите за връзка между подписките и зависимостта на прокурори и служители от волята на ръководството на държавното обвинение са подразнили Гешев, става ясно от позицията му, качена на сайта на прокуратурата. Той благодари на всички прокурори и следователи, независимо дали са подкрепили кандидатурата му или не. 

"Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор", пише още Гешев. И от името на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководството на прокуратурата, от което е част и самият той, обещава да не допуска "персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция".

В позицията си Гешев споменава поименно само една прокурорка - Силвия Соколова от спецпрокуратурата, която според него е демонизирана, защото е изразила лична позиция, като е подписала писмото в негова подкрепа. "Най-добрата атестация за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов, който в писмо до главния прокурор г-н Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 г. под названието “Халифакс“, пише Гешев.

За Соколова "Капитал" разказва, че е на челните места в подписката на спецпрокуратурата. И напомня как през 2013 г. прокурорката е била свидетел в дисциплинарното производство срещу член на ВСС и заместник на главния прокурор Борис Велчев Камен Ситнилски, вече покойник. Тогава тя казва, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си.

За прокурор, подписал се в полза на Гешев от страх, разказа в интервю за "Сега" и подалият оставка като съдия Методи Лалов.

АКАДЕМИЧНИ

Миналата седмица и ректорът на УНСС проф. Стати Статев прати подкрепа за Гешев, което възмути част от преподавателите в университета, които се обявиха срещу номинацията за главен прокурор. От Академията на МВР, чийто възпитаник е кандидатът за първи обвинител, пък обявиха, че омаловажаването на правната подготовка в Академията на МВР е спекулативно и тенденциозно.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?