facebook
twitter

България

ГЕРБ мълчаливо гласува да възстанови преференциите

174
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Хамид Хамид от ДПС единствен гласува срещу преферецииите с аргумента, че стимулират корпоративния вот.

В старанието си да се предпази от нови скандали ГЕРБ усърдно изпълнява обещанието си да възстанови преференциалното гласуване, което за малко не унищожи. Вчера депутатите на Бойко Борисов подкрепиха връщането на ниските прагове на преференциите на второ четене в парламентарната правна комисия. Последната стъпка е гласуването в пленарна зала, което е предвидено за днес.

До този развой се стигна заради личната намеса на Борисов. Премиерът се стресна от острата политическа и обществена реакция, последвала съвместната акция на ГЕРБ и ДПС срещу преференциалното гласуване, и нареди на депутатите си да го възстановят в стария му вид. Вчера хората му мълчаливо гласуваха необходимите текстове, а възраженията и пререканията оставиха на другите партии.

Особено недоволно остана ДПС, което първоначално инициира вдигането на праговете. Депутатът от движението Хамид Хамид настоя, че това е мярка, чрез която общинските съвети щели да се изчистят от „лобисти, псевдоличности, мамини синчета и таткови дъщерички“, които си купували постове.

„Защо се притеснявате, че някой от шесто място може да стане на второ? Ами да не го бяхте слагали на шесто. Като си смени мястото, ставал мамино синче. А като влизаше в листата, какъв беше?“, възрази му Емил Димитров-Ревизоро от ВМРО. „В листите на ДПС няма нито мамини синчета, нито таткови дъщерички. ДПС е партията, която има най-малко проблеми с преференцията, но това, което наблюдаваме във всички основни партии, е, че се прокрадват такива“, раздразнен отвърна Хамид.

Съпротивата на ДПС обаче е без значение, тъй като в парламента има мнозинство за възстановяване на преференциите.

Все още няма коментари

Още

Борисов отстъпи пред патриотите за партийните субсидии

26.06.2019

Людмил Илиев

296 1
ГЕРБ се похвали, че първа е върнала надвзетата партийна субсидия

25.06.2019

733 20
ГЕРБ и ДПС - стабилна връзка, но без брак

25.06.2019

Людмил Илиев

1907 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×