Медия без
политическа реклама

ЕК договори 300 млн. дози потенциална ваксина срещу коронавируса

31 Юли 2020
Илияна Кирилова

Европейската комисия е приключила водените от нея преговори с фармацевтичната компания Sanofi за закупуването на 300 милиона дози потенциална ваксина срещу коронавируса. Според официално изявление на комисията, цитирано от БГНЕС, достъп до ваксината ще имат всики страни-членки на ЕС. 

"Предполага се, че след като ваксината е безопасна и ефективна срещу коронавируса, Европейската комисия ще има договорна рамка за закупуване на 300 милиона дози за всички държави-членки на ЕС “, изъкват от ЕК.

Споразумението за рамково договаряне на закупуването на ваксини на ниво ЕС бе ратифицирано по-рано днес от парламента у нас. Европейските държави ще се сдобият с ваксините на базата на предварителни споразумения, а процедурата предполага провеждане на единен търг на централно ниво, без всяка страна да прави такива отделно. "Това е важна стъпка, за да гарантираме на българските граждани, че при откриването на ефективна, ефикасна и безопасна ваксина те ще имат достъп до нея", коментира председателят на здравната комисия в НС Даниела Дариткова. "Ваксинирането няма да бъде задължително, няма да влиза в никакви календари. Ние ще дадем възможност на всеки човек, който попада в рисковите групи, и тези извън рисковите групи, при заявено желание, да може да се постави тази ваксина, когато тя е открита и преминала всички тестове за безопасност", коментира и новият здравен министър Костадин Ангелов. 

Днес стана ясно, че Пентагонът е сключил договор за 342 милиона долара с британския фармацевтичен гигант „GlaxoSmithKline” /GSK/ за доставка на "масови количества ваксини за COVID-19 за американските военни”. 

Още по темата