Quantcast
Едва 6000 от 40 000 души са получили помощ за локдауна | СЕГА
facebook
twitter

България

Едва 6000 от 40 000 души са получили помощ за локдауна

392 000 пенсионери ще получат по 120 лв. към пенсиите си вместо ваучери за магазин
1 026
 БГНЕС
Деница Сачева

40 000 са кандидатствали за компенсация от 24 лв. на ден за затворен поради противоепидемичните мерки бизнес, но от тях едва 6000 са получили пари. Основната ни дейност в следващите дни ще е да ускорим плащанията. Това заяви днес пред Би Ти Ви социалният министър Деница Сачева.

От самото начало бе ясно, че подкрепата за служителите на затворени фирми ще се забави до средата на януари, но от правителството твърдяха, че парите ще стигнат до хората за празниците. Сроковете са заложени в самите правила за отпускане на компенсациите. Документите се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им и колкото и да уверяват властите, че се работи в много по-кратки срокове, данните опровергават тези твърдения. След одобрението АЗ има срок до 5 работни дни да преведе парите на съответната фирма.

Сачева коментира и обвиненията на БСП, че безработицата изкуствено се занижава като на служителите в бюрата по труда са спуснати максимални нива на безработица, които са нереално ниски. "Агенцията по заетостта затова се нарича така, защото се занимава не с това да увеличава безработицата, а да търси работа на хората. Разбирам, че за БСП е проблем, че почти колкото се регистрираха като безработни, почти толкова съумяхме да преразпределим на пазара на труда", коментира министърът и определи твърденията на БСП като абсурдни. Сачева изтъкна, че "230 000 души успяха да намерят работа в пандемията". Голяма част от тези хора обаче просто се уволняват и назначават при един и същи работодател, за да се ползват обезщетения, тъй като в много случаи подкрепата бе неадекватна.

"Безработицата е 6.7%, като имаше само три дни през изминалия месец с по-голям наплив, за да могат да вземат социални помощи и то конкретно за подкрепата за родителите, но ние променихме условието, за да не увеличаваме изкуствено потреблението на една помощ, а да я получат хората, които имат най-голяма нужда от нея", каза още Сачева.

Спорът с Корнелия Нинова за стъкмистиката с безработицата

 

 

ОКОНЧАТЕЛНО

392 000 пенсионери ще получат през април 120 лв. под формата на финансова помощ, а не ваучери, потвърди окончателно социалният министър. Това са хора с пенсии от 300.01 лв. до 369 лв. Стотинката е от изключително значение заради забърканата каша с ниските пенсии. Тъй като хората с най-нисък осигурителен принос получиха най-голямо увеличение от 1 януари, когато минималната пенсия се увеличи от 250 на 300 лв., правителството реши да компенсира хората, които хем получават пенсия под линията на бедност, хем не са в групата с минимална пенсия. Така човек с 300.01 лв. ще получи 120 лв., а човек, получавал преди 1 януари 298 лв. ще получи 2 лв. увеличение от Нова година, но не и 120 лв.

За 50-те лв. Сачева каза, че е възможно да се дават на всеки пенсионер и след края на март, но този въпрос все още не е обсъждан в коалицията и за него няма окончателно решение. Социалният министър отново отхвърли обвиненията, че това са предизборни трикове. "Нашите критици съдят по себе си, но това не е нашият начин на мислене", категорична е тя.

Още

Тристранката се сблъска с депутатите за пенсиите

26.07.2021

Обновена

35561
Очертава се люта битка за пенсиите в новия парламент

25.07.2021

Обновена

44461
Манолова догони Нинова и с парите за деца

23.07.2021

2913