Quantcast

Медия без
политическа реклама

Две министерства за втори път се разбраха да работят заедно

Илияна Кирилова

Необичайната идея да се сключват споразумения между членове на един и същи кабинет вчера намери нова реализация. Министърът на образованието Красимир Вълчев подписа такъв документ със зам.-министъра на културата Румен Димитров. Целта е детските градини и училищата да организират посещения в държавните културни институти в страната, а те от своя страна да разработват и предлагат проекти на образователни програми, спектакли, концерти и други сценични изкуства. Нито една от двете институции не обясни какво пречи учениците и без споразумение да посещават културни институции и да се обучават там.

Това не е първото подобно споразумение между двете ведомства - от лятото на 2018 г. те се споразумяха и за провеждане на учебни часове в музеите. През миналата година по модула "Музеите като образователна среда" на една от националните програми бяха финансирани със 120 хил. лв. проекти, в които са се включили над 5000 ученици. За т.г. по тази линия са планирани 250 хил. лв., като учениците ще могат да провеждат уроците си не само в музеи, но и в театри, опери, галерии и т.н.

Според вчерашното споразумение културните институции ще обявяват на сайтовете си в началото на всяка учебна година предстоящите събития и ще получават заявки за посещения от училищата и детските градини. Въпросната договорка вече е факт за някои музеи и галерии и без подобен формален документ.

Ключови думи:

МОН, култура, музеи

Още по темата