facebook
twitter

България

Директорката на Музикалното училище все пак остава на поста си

169
Фейсбук
Директорката Столина Добрева заедно с възпитаници на училището на тяхна проява.

Директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Столина Добрева ще запази поста си въпреки скандала с оперната прима Дарина Такова. Световноизвестната певица, която от години се занимава с преподавателска дейност след загуба на гласа си, се отказа обидена от конкурс за назначаване на нови учители заради изискване кандидатите да докажат певчески талант с изпълнение на 5 произведения. Културният министър Боил Банов първо обяви, че ще иска оставката на директорката на училището, но след среща с нея оттегли искането си. Банов обаче продължава да смята, че училището не е следвало да въвежда подобни административни препятствия.

Както "Сега" писа, конкурсът на училището за назначаване на нови учители по пеене е съдържал общо 13 позиции, включително и място за учител по класическо пеене. От кандидатите се иска да имат висше музикално образование с оценка над 4.50 от държавния изпит и да преминат през конкурс с три етапа - развитие на писмена тема, изпълнение на песни под съпровод с пиано и провеждане на урок със събеседване с комисията. След среща с директорката Столина Добрева Такова изобщо не е подала документи за конкурса заради отказ на училището да признае певческия й талант по алтернативен път. Банов първо поиска оставката на Добрева във Фейсбук, но после се отказа, след като разговаря и с протестиращи в нейна подкрепа ученици и родители.

"Министър Банов продължава да счита, че училището не е следвало в този случай да поставя подобна административна бариера. Има начин да се провери талантът на Дарина Такова и по алтернативен път. Министърът в нито един момент не е искал от директорката да назначи Такова, а само да я допусне до конкурса", коментираха от културното министерство. Според ведомството това не е първият случай, в който световно доказани имена не могат да започнат работа в България заради административни проблеми. Оттам припомниха, че такъв случай е имало преди години и с цигуларя Минчо Минчев.

В областта на спорта и изкуствата следва да се намери баланс за начина, по който се доказва талантът и хора с безспорен опит да не биват отхвърляни заради недомислени критерии, считат от МК. Оттам ще изискат вътрешните правила за назначаване на нови учители във всички училища по културата и изкуствата, за да се провери доколко гъвкави са те спрямо привличане на кадри с ценен опит. Няма да има централизирано налагане на правила, ще се разчита на инициативата на самите директори критериите да се подобрят след съответния анализ, изтъкнаха още от ведомството. Оттам допълниха, че директорката Добрева е потърсила съдействие за установяване повторно на контакт с Дарина Такова, с която не се познава извън конкурса, за да изчистят отношенията около създалата се ситуация. Не е ясно дали Такова ще бъде викана за лектор или водещ майсторски клас, каквато теоретична възможност допусна директорката на училището.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шумен скандал за спорен конкурс разтърси Музикалното училище

26.08.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

1518 9
Директорката на НМУ: Не смятам, че сме обидили примата Дарина Такова

26.08.2019

4459 132
Боил Банов поиска оставката на директора на Музикалното училище заради оперна прима

24.08.2019

6309 133

Коментари

Сгугню
снимка на Сгугню

Като са приемали правилата за конкурса не са знаели, че Такова ще благоволи да кандидатства, та да ги нагласят по неин тертип!

сталкер пустиняк

И ся кво? Такова вдигна пушилка и се скри разочарована. 

Предлагам, като приключи мандатът на настоящата директорка МК да назначи направо Такова за директор на Музикалното. Без конкурс, само на база личното самочувствие на кандидата. Да намерят алтернативен начин, както се казвало вече. Ама май не им стиска. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×