Quantcast
Депутатите не могат да се разберат за шефовете на три комисии | СЕГА
facebook
twitter

България

Депутатите не могат да се разберат за шефовете на три комисии

Очаквам парламентът да произвежда закони, а не евтини интриги, заяви президентът Румен Радев
Обновена
734
 БГНЕС
Иван Христанов

Депутатите отново направиха неуспешен опит да изберат председатели на спортната и земеделската комисии, които през последните дни станаха причина за грандиозни спорове. За комисията по жалбите на гражданите не бяха дадени имена за председател в рамките на заседанието.

Предложенията на ПП и ДПС за шефове на спортната комисия – Радостин Василев и Халил Летифов, не събраха необходимия брой гласове.

Вчера Радостин Василев обяви на брифинг в НС, че от президентството и от служебния министър на спорта Весела Лечева е имало обаждания с искане той да не оглави спортната комисия. Лечева веднага опроверга обвиненията.

Президентът Румен Радев направи лаконично изказване от Молдова, където е на посещение: "Очаквам парламентът да произвежда закони, а не евтини интриги". По-късно бившият финансов министър Асен Василев окачестви думите на държавния глава като "ненужни". "Призовавам бюджетът да бъде изпратен и ние с удоволствие бихме го разгледали, за да се постигне сигурността на българските фирми и граждани и да имаме стабилна икономика. Относно думите на президента и т.нар. информация “от кухнята” е напълно ненужна", каза Василев.

За пореден път народните представители не пропуснаха да забъркат скандал, който да блокира работата на Народното събрание, въпреки заричанията от парламентарната трибуна за консенсус и бон тон. Това се случи по време на избора на членове, зам.-председатели и председатели на парламентарните комисии.
Днес Народното събрание направи втори опит да сформира постоянните си комисии, в които се извършва основната законодателна работа. Вчера депутатите се провалиха в тази задача, след като се оказа, че нямат съгласие за разпределението на постовете в бъдещите комисии. Ябълката на раздора Шефът на парла

Депутатите преминаха към избор на шеф на земеделската комисия. ​​​​​​Едниственото предложение  отново дойде от ПП и отново беше бившият зам.- земеделски министър Иван Христанов – едно от главните действащи лица в скандала с ГКПП "Капитан Андреево". Той обаче също не събра необходимия брой гласове.

Бившият председател на парламента и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Никола Минчев защити кандидатурата на Христанов, защото той е "посегнал там, където други ги е страх да погледнат". "Когато, поради работата ти, се наложи да бъдеш допълнително охраняван и когато това върви с куража и действията ти, това е много сериозен атестат", каза Минчев. И допълни, че вчерашното гласуване е показало нагледно колко политически сили се застъпват за разграждането на антикорупционния модел. "Съжалявам, че вчера ние от ПП останахме заедно с партньорите от "Демократична България".

Самият Христанов заяви, че скандалът с "Капитан Андреево" е засенчил други проблеми, които е решил, докато е заемал поста и припомни постиженията си за увеличаване на парите в Стратегическия план и програмата за развитие на селските райони. "По време на ковид българското земеделие бавно умираше. Увиличхме тази мярка на 143 млн. лв., разплатени до края на юни и това даде възможност на българските земеделци да си поемат въздух", изтъкна Христанов. Разбира се, той се върна и към казуса с "Капитан Андреево". "Здравните аспекти на откритията ни там са верни. 400 млн., които щяха да потънат в един джоб, сега са върнати в бюджета. За съжаление "Капитан Андреево" засенчи инсеминаторите, националната профилактична програма, където също бяха отклонявани значителни обществени ресурси", посочи той.

Думите му обаче жегнаха Иван Иванов от БСП, който бе земеделски министър по времето на Христанов. "Нека е ясно, че това бе един добър екип, чиято дейност лежеше върху БСП", припомни бившият министър. "Всички тези средства, това бе денонощен труд, който всички полагахме. Индивидуалните изпълнения обикновено не ги поощрявам", коментира Иванов. И допълни, че ще подкрепи Христанов за шеф на комисията.

След като стана ясно, че земеделската комисия остава без председател, Десислава Танева заяви, че нейният отрицателен вот не е бил насочен лично към Христанов. "Ако един месец пак слушаме филмите за "Капитан Андреево", в които има само един верен факт - за една лаборатория, която прави здравен контрол. Всичко друго е лъжа", каза бившият земеделски министър от ГЕРБ. "Няма нищо лично, но трябва да свършим спешни неща, за да продължи помощта за сектора", заяви Танева.

Спорове

И това заседание не мина без дребнаво заяждане. Спор се заформи около това дали народните представители имат право да се обаждат от място. Причина стана депутатът от ПП Настимир Анинев, когото водещият на заседанието Йордан Цонев заплаши с наказание, ако продължи да подвиква от депутатската си банка.

"В правилника няма ограничение за обаждане от място. Двойният аршин е видим. Обаждането от място не се санкционира от правилника. Ако на мен ще правите забележка, тук трябваше да направите забележка и на колегите от ГЕРБ. Не използвайте двоен страндарт, знам, че не ме харесвате, това не е проблем за мен", разгневи се Ананиев. На което Цонев лаконично отговори, че "трябва да сме снизходителни. Не всеки знае правилника, макар че трябва".

Разбирателство

Народните представители все пак се разбраха за ръководството на две комисии. При пълно единодушие комисията по правни въпроси бе оглавена от Радомир Чолаков от ГЕРБ, а по тази по конституционни въпроси - от  Атанас Славов от "Демократична България".

 

Още

С порой от вулгарност депутатите изкарват последните си дни

27.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12288
Радостин Василев записвал на видео срещите си с Илиана Раева

21.11.2022

31446
ПП се отказа от "кални борби" с ДПС за контрола върху спорта

03.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1453