Quantcast
България, XXI век: Психиатрична болница изхвърля веригите за връзване | СЕГА
facebook
twitter

България

България, XXI век: Психиатрична болница изхвърля веригите за връзване

4 017
 https://pixabay.com/

Веригите, с които са връзвани пациентите на Държавната психиатрична болница в Царев брод са иззети. Това докладват българските власти до Комитета против изтезанията на Съвета на Европа. В края на миналата година излезе пореден доклад на комитета, който разкри инквизиционните практика на местата, където са настанени и се лекуват психично болни пациенти. Докладът описа лошо отношение, огромен недостиг на персонал, недопустимо приковаване на пациентите за леглата като връзване с вериги и заключване с катинари.

Като постижение за болницата в Царев брод властите сега докладват, че "наличните 8 вериги в Първо отделение за активно лечение - мъже са иззети". Те уверяват още, че пациентите могат да се оплакват на директора на болницата и на лекарите, както и да подават сигнали в кутията за жалби и оплаквания. От отговорите на институциите не става ясно кой отворя въпросната кутия. Но се твърди, че пациентите имат достъп до телефон, и използват възможността да се оплакват на близките си, както и на здравното министерство или омбудсмана.

Ръководството на психиатричната болница "Свети Иван Рилски" също докладва предприети мерки. Като въвеждане на система за временно съхраняване на записите от видеонаблюдението в отделенията. Достъп до тези записи ще има само директорът на болницата и членовете на комисиите за проверка на съответните случаи, назначени пак от директора. Освен това било купено специално проектирано обезопасително оборудване, което не причинява болка и телесни повреди. А персоналът се обучавал как да го ползва. Фишовете за имобилизация ще се отпечатват директно от електронната система, за да не могат да бъдат манипулирани.

"Санитарката, проявила насилие, е установена още през лятото на 2020 г. и спрямо нея са проведени вътрешни процедури в отделението от старшата сестра и заместник-началника на отделението по това време", се казва още в отговорите. Не става ясно дали въпросната санитарка-насилник е санкционирана дисциплинарно, или само е смъмрена. Както и дали е предадена на разследващите органи.

За болницата в Бяла комитетът против изтезанията също констатира побой при усмиряване чрез използване на черна пластмасова тръба. Предмет, отговарящ на описанието, е бил намерен от делегацията в близката стая до тази за персонала. Проверката на българските власти обаче показала, че "уредите за почистване са двусъставени, разглобяеми, състоящи се от основен елемент за почистване плюс дръжка. Използваните дръжки са с различна дължина и накрайник с еднакъв профил, съвместим за различните почистващи уреди. Изработени са от крехък, чуплив материал, които при минимален натиск стават неизползваеми. Не са констатирани други, несвойствени и без пряко преназначение за работа пособия, а горепосочените не са използвани за малтретиране на пациенти".

И в тази болница са купени нови комплекти за имобилизация и фиксация на принципа на магнитните ограничители.

Според българските власти "са предприети решителни мерки за подобряване положението" в трите психиатрични болници.

Делегацията на комитета посети и домовете за социални грижи за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психични разстройства в село Говежда (през ноември м.г. там имаше огнище на COVID-19). Сега властите обявяват, че тези домове ще бъдат закрити, а обитателите им ще бъдат насочени към подходящи социални услуги за резидентна грижа.

Част от констатациите на Страсбург, като липса на индивидуализирана грижа към потребителите, липса на социална работа с тях, липса на съпътстващи услуги за подкрепа в общността, слаба мотивация и липсата на индивидуален подход в грижата от страна на служителите, липса на добри условия и среда за живот, са потвърдени и от Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ).

Подробно е изредено и какво е свършено в тези домове. Като постижение за мястото в Куделин например се сочи, че външната тоалетна е затворена и достъпът на потребители до нея е преустановен.

Още

Фон дер Лайен и Макрон срещу вота с единодушие в ЕС

09.05.2022

8080
Руското знаме спря да се вее пред Двореца на Европа
Москва приложи в Страсбург трик на гръцките „черни полковници“

15.03.2022

13038