Медия без
политическа реклама

Бивша заместничка на Цацаров стана шеф в съда в Пловдив

13 Окт. 2020
БГНЕС
Мария Шишкова

Бившият заместник-главен прокурор Мария Шишкова беше назначена за заместник-председател на Окръжния съд в Пловдив и ръководител на наказателната му отделение. Шишкова беше предложена за позицията от председателя на съда Розалия Шейтанова. Досегашната ѝ заместничка Славка Димитрова стана редови съдия там, съобщи lex.bg.

Този кадрови въпрос предизвика напрежение в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. И в крайна сметка решението беше взето без гласовете на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и Атанаска Дишева. Те гласуваха против.

Дишева обясни, че не подкрепя назначението на Шишкова, защото през последните шест години тя не е била съдия, а е работила в прокуратурата. Постави и въпроса дали Шейтанова е питала други съдии дали искат да ѝ станат заместници. "Право на един административен ръководител е да избере сам своите заместници", репликира я Даниела Марчева. И допълни, че колегията не трябва да се меси във въпроси от компетентността на председателите на съдилища.

Дишева отговори, че всеки шеф си избира заместници, но решението за назначаване се взема от колегията. "Имам съображения, обосновани от обективни факти. Не мисля, че сме имали друг път подобна ситуация – някой, който 6 години не е заемал тази длъжност, на четвъртия месец от възстановяването му в съда, да го назначаваме за заместник на административния ръководител", обясни Дишева.

Преди да стане заместник на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, Шишкова беше съдия в ОС-Пловдив и сама поиска да се върне там и то в Гражданското отделение, след като Цацаров напусна прокуратурата. Тя подаде оставка като зам.-главен прокурор още в началото на декември 2019 г., малко преди Цацаров да поеме ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Шишкова обаче бе задържана в прокуратурата до лятото на тази година.

Мария Шишкова подаде оставка като заместник-главен прокурор, пише lex. bg. В молбата си за освобождаване от длъжността тя е поискала това да стане от 6 януари 2020 г. четири дни преди официално да изтече мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Още по темата