Quantcast

Медия без
политическа реклама

10 са задържани след ръководена от Гешев акция в Пещера

09 Юни 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

10 души са задържани при акцията срещу битовата престъпност в Пещера, която започна рано тази сутрин. На място са главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Подобни операции се провеждат в 24 областни града, а в рамките на седмицата ще бъдат проведени в 114 населени места, съобщава Нова тв.

“По-важното е да не се случват подобни престъпления. Целта ни с МВР е да покажем, че имаме желание да защитим хората. Сигурен съм, че докрая на годината ще има драстичен спад в битовата престъпност и обществото ще почувства, че е защитено”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Шефът на държавното обвинение коментира още проверката, която ДАНС извършва на големите приватизационни сделки. “Приватизационният процес беше голям грабеж на българското население. Спечелиха единици хора. Във всяко населено място ще чуете една и съща история - как заводът е бил продаден и разграбен. Трябва да опитаме да затворим тази страница от криминалния преход”, каза Иван Гешев.

Той добави още, че е получен докладът на ДАНС за 14 за най-големите като актив приватизационни сделки, като се започне с „Кремиковци“, и в момента се прави анализ върху него. "В момента е разпределен на наблюдаващи прокурори от Върховната касационна прокуратура. Те извършват проверка дали има данни или доказателства за извършени престъпления, изтекли ли са давностните срокове дали са водени досъдебни производства, има ли осъдени или оправдани лица, за да се направи наказателноправна анализ и да се прецени дали ще се предяви наказателна отговорност", коментира главният прокурор.

Още по темата