Медия без
политическа реклама

Здравният министър откри лично антибиотици в столична аптека

До другата седмица ще бъдат пуснати 60 хил. опаковки "Азитромицин", но не се презапасявайте, призова проф. Ангелов

13 Ноем. 2020
ЕПА БГНЕС

"Във всички аптеки в София има антибиотици и нискомолекулярни хепарини". Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг пред аптека в Студентски град до блок 60, в която отиде лично тази вечер на проверка, за да се увери има ли липса на антибиотици. От доста дни пациенти се оплакват, че не могат да намерят никъде в аптеките изписания от личния им лекар антибиотик - най-вече азитромицин.

"Проверих аптекaта в 3-та градска болница - там има азитромицин - най-търсеният антибиотик в момента, както и нискомолекулярен хепарин. Проведох разговори с 4-те основни доставчици на аптеки. Те ме увериха, че във всички аптеки има достатъчно количества", коментира министърът. По думите му той се е чул с някои аптеки в страната, в които все още не били доставени тези лекарства, но до края на утрешния ден във всички аптеки в страната, които са на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, ще бъдат доставени количества, които са произведени от български производител.

На 12-ти ноември предаденото количество кък дистрибуторите е 16 590 опаковки азитромицин и още 8 928 опаковки от същия антибиотик, но в различно съотношение, посочи здравният министър. По думите му до края на другата седмица пък по аптеките ще има общо 60 000 хил. опаковки азитромицин. Проф. Ангелов обаче призова хората да не се самолекуват, тъй като и "Азитромицин"-ът, и "Ремдесивир"-ът (той се ползва в болниците), които се изкупуват, не лекуват коронавирус, те се използват за профилактика.

"Няма липса на медикаменти на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за усилване на имунитета", съобщи още Ангелов, призовавайки гражданите да не се презапасяват с лекарства. "В момента хората ги води някакъв тип притеснение и паника, което не е полезно в този момент", каза още той. "Не е нужно вкъщи да имате по 6 опаковки азитромицин, оттук идва проблемът", коментира и аптекарката в инспектираната от здравния министър аптека. Тя заяви, че са получили достатъчни количества от антибиотика днес, понеделник очакват и още дози.

Няма риск от недостиг на лекарства, съобщиха днес в отворено писмо и от Българската генерична фармацевтична асоциация БГФармА. По повод възложените днес от прокуратурата проверки заради недостига на лекарства министър Ангелов посочи, че фирми ще бъдат проверени за реекспорт на медикаменти от страната.

Към момента не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти в България", това съобщиха от Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата