Quantcast

Медия без
политическа реклама

Връщат Силвия Великова като водеща другата седмица

В "името на плурализма" УС на БНР реши по двама репортери да отговарят за всеки ресор

13 Септ. 2019Обновена
Фейсбук

Днес УС на БНР е обсъдил "случая със Силвия Великова", става ясно от позиция на съвета. И.д. директорът на "Хоризонт" Николай Кръстев е обяснил, че е сменил графика на водещите в "Преди всички". Това се наложило, защото СЕМ е глобил БНР за предаване, подготвяно от Великова, в което изтекли лични данни на непълнолетен.

Втората причина за промяната е, че по време на отпуската си Великова се включила в "12+3" и призовала слушателите да участват в протест. В позицията на УС не се споменава протест срещу какво и кого, но не е трудно да се предположи, че става дума за протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

"За да гарантира плурализма на всички гледни точки", УС препоръчва Кръстев да определи във всеки журналистически ресор по двама отразяващи репортери. Как би могло да се осъществи това на практика в позицията не се уточнява. Вчера според генералния директор на БНР Светозар Костов Великова бе отстранена заради длъжностната си характеристика, според която е старши редактор, а не водещ и репортер. 

Пред Дарик радио тази сутрин Великова съобщи, че е била извикана на заседанието на УС, където са я питали ще продължи да организира протести. Тя е отвърнала, че не тя организира недоволство. Разговорът е бил записан с нейно съгласие. Тя предполага, за да бъде излъчен пред служителите на БНР.

"Искам да благодаря на всички, които ми писаха или звъннаха и да се извиня, че на повечето не реагирах. Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми, че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!!. От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок.

Впечатлена съм от подкрепата, която получих, и съм убедена, че тя е подкрепа за това БНР да продължи да бъде най-свободната медия. А тя е такава, защото през годините десетки журналисти са отстоявали това...на всяка цената.

Развръзката изглежда успех, но за съжаление - дори и в личен план, не е повод за ликуване.

Затова отивам да си сипя, както казват някои от вас. Благодаря и дочуване ". Това написа Силвия Великова в 22.10 ч. снощи във Фейсбук. Вчера след обед тя бе отстранена от и.д. шефа на Хоризонт Николай Кръстев като водеща. Генералният директор на радиото заяви, че по длъжностна характеристика тя е старши редактор, а не водеща и репортер, и затова е махната от ефир. Силвия Великова заяви тогава, че е отстранена заради критиките си към Иван Гешев. Фактът, че в ресора Съдебна система ще има още един репортер за плурализъм, потвърждава защо беше отстранена Великова.

Днес БНР излизе в профилактика и не излъчва ефирно от 6 до 11 часа. Според Offnews истинската причина била, че нито един журналист от радиото не се е съгласил да води сутрешния блок вместо свалената от ефир Силвия Великова.

Журналисти от БНР са разкрили, че съобщението за профилактика им е пратено в късния следобед, когато се разбра, че недоволствието от отстраняването на Силвия Великова от ефир и забраната й да води съдебния ресор, е ескалирало. Тогава изрично им е било казано да подготвят новина за "планираното спиране по технически причини", но да не я пускат до второ нареждане.

Най-напред редакторът на предаването Спас Крайнин заяви, че той е подготвял това предаване заедно с Великова и няма да участва в него с друг водещ. Новото ръководство на БНР е молело всички водещи да заемат мястото на Силвия утре в сутрешния блок на Хоризонт, всички обаче са отказали.

За пръв път в историята си програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) спря излъчването си на територията на цялата страна, твърди "Свободна Европа". Програмите на БНР винаги са извършвали планирани профилактики, но те се отличават от сегашната с това, че са били само регионални и че спирането на излъчването е било предварително оповестявано в ефира на съответния регион. Прекратяването на излъчването на УКВ без предупреждение, и то на територията на цялата страна, не се е случвало никога, каза пред Свободна Европа дългогодишният журналист на радиото Ясен Бояджиев. В петък сутринта "Хоризонт" можеше да бъде слушан само онлайн. На мястото на Великова, която по график трябваше да води предаването "ПРеди всички" седна Диана Дончева.

Междувременно журналисти от всички медии започнаха да се организират във Фейсбук  за протест на солидарност със Силвия Великова. Днес в 12 ч. пред БНР журналисти ще демонстрират в защита на свободата на словото.

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?