facebook
twitter

Горещи новини

Връщат Силвия Великова като водеща другата седмица

В "името на плурализма" УС на БНР реши по двама репортери да отговарят за всеки ресор
8079
Фейсбук

Днес УС на БНР е обсъдил "случая със Силвия Великова", става ясно от позиция на съвета. И.д. директорът на "Хоризонт" Николай Кръстев е обяснил, че е сменил графика на водещите в "Преди всички". Това се наложило, защото СЕМ е глобил БНР за предаване, подготвяно от Великова, в което изтекли лични данни на непълнолетен.

Втората причина за промяната е, че по време на отпуската си Великова се включила в "12+3" и призовала слушателите да участват в протест. В позицията на УС не се споменава протест срещу какво и кого, но не е трудно да се предположи, че става дума за протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

"За да гарантира плурализма на всички гледни точки", УС препоръчва Кръстев да определи във всеки журналистически ресор по двама отразяващи репортери. Как би могло да се осъществи това на практика в позицията не се уточнява. Вчера според генералния директор на БНР Светозар Костов Великова бе отстранена заради длъжностната си характеристика, според която е старши редактор, а не водещ и репортер. 

Пред Дарик радио тази сутрин Великова съобщи, че е била извикана на заседанието на УС, където са я питали ще продължи да организира протести. Тя е отвърнала, че не тя организира недоволство. Разговорът е бил записан с нейно съгласие. Тя предполага, за да бъде излъчен пред служителите на БНР.

"Искам да благодаря на всички, които ми писаха или звъннаха и да се извиня, че на повечето не реагирах. Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми, че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!!. От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок.

Впечатлена съм от подкрепата, която получих, и съм убедена, че тя е подкрепа за това БНР да продължи да бъде най-свободната медия. А тя е такава, защото през годините десетки журналисти са отстоявали това...на всяка цената.

Развръзката изглежда успех, но за съжаление - дори и в личен план, не е повод за ликуване.

Затова отивам да си сипя, както казват някои от вас. Благодаря и дочуване ". Това написа Силвия Великова в 22.10 ч. снощи във Фейсбук. Вчера след обед тя бе отстранена от и.д. шефа на Хоризонт Николай Кръстев като водеща. Генералният директор на радиото заяви, че по длъжностна характеристика тя е старши редактор, а не водеща и репортер, и затова е махната от ефир. Силвия Великова заяви тогава, че е отстранена заради критиките си към Иван Гешев. Фактът, че в ресора Съдебна система ще има още един репортер за плурализъм, потвърждава защо беше отстранена Великова.

Днес БНР излизе в профилактика и не излъчва ефирно от 6 до 11 часа. Според Offnews истинската причина била, че нито един журналист от радиото не се е съгласил да води сутрешния блок вместо свалената от ефир Силвия Великова.

Журналисти от БНР са разкрили, че съобщението за профилактика им е пратено в късния следобед, когато се разбра, че недоволствието от отстраняването на Силвия Великова от ефир и забраната й да води съдебния ресор, е ескалирало. Тогава изрично им е било казано да подготвят новина за "планираното спиране по технически причини", но да не я пускат до второ нареждане.

Най-напред редакторът на предаването Спас Крайнин заяви, че той е подготвял това предаване заедно с Великова и няма да участва в него с друг водещ. Новото ръководство на БНР е молело всички водещи да заемат мястото на Силвия утре в сутрешния блок на Хоризонт, всички обаче са отказали.

За пръв път в историята си програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) спря излъчването си на територията на цялата страна, твърди "Свободна Европа". Програмите на БНР винаги са извършвали планирани профилактики, но те се отличават от сегашната с това, че са били само регионални и че спирането на излъчването е било предварително оповестявано в ефира на съответния регион. Прекратяването на излъчването на УКВ без предупреждение, и то на територията на цялата страна, не се е случвало никога, каза пред Свободна Европа дългогодишният журналист на радиото Ясен Бояджиев. В петък сутринта "Хоризонт" можеше да бъде слушан само онлайн. На мястото на Великова, която по график трябваше да води предаването "ПРеди всички" седна Диана Дончева.

Междувременно журналисти от всички медии започнаха да се организират във Фейсбук  за протест на солидарност със Силвия Великова. Днес в 12 ч. пред БНР журналисти ще демонстрират в защита на свободата на словото.

47

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ прекрати проверка срещу бивш шеф на БНР

03.06.2020

209 1
След "Корона къш" Иво Димчев се мести в Двореца

29.05.2020

1159
Иван Костов: Кабинетът се справя с кризата

17.05.2020

2370 35

Коментари

Страници

Хулиган

Поздравления!

Шубето сработи.

Добър пример, как трябва да се постъпва, ако гражданството иска Силвия Великова да има ресор, а да няма главен герой.

До октомври има достатъчно време!

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

momon

Браво на журналистите от БНР! Дори цацаратурата и гешефературата не успяха да ги уплашат.

Baskerville
снимка на Baskerville

Let it be...От 6 до 11.И после-парламентарен контрол (лъжи и лицемерие на килограм). Силвия Великова не се предавай!

Доси

Много ми харесва когато виждам че т.н. управляващ "елит" направи нещо и после...  го хване шубето и почне да се мята... 

Така трябва! 

Тринити

Силве, поздравления!Знаех, че ще клекнат накрая, а ти си мъжко момиче!Такива неща се случваха преди 10.11.1989 г. Случват се и сега!За съжаление нищо не се е променило!Отново имаме авторитаризъм, очаквам скоро да въведат стария член Първи в конституцията!Само абревиатурата на Партията е друга!

вила

Партията пак си е БКП, потомственият комунист Борисов и три четвърти от ръководството са членове на БКП

Тринити

Именно, Вила✌️

Затова и написах, че е сменена само абревиатурата и.Другото си е същото.И "партийците" най-вече.

Яна

Защо партийци е с кавички? Според мен те са излишни. При тях(имам пред вид за за преобладаващата част от БКП след 9.09.1944г и за продължението и ГЕРБ) никога не е ставало въпрос за изповядване на каквато и да е идеология, а за използване на етикета.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Асъл, партийците са основния проблем.

Щото са в партията, както и да се нарича тя, заради келепира, а не заради идеята. 

Отдавна абревиатурите на партиите не отговарят по съдържание на наименованията си. 

Нито БСП са за социализъм, нито СДС са съюз, да не говорим за сила, нито ДПС са движение, каквото и да означава това в политически аспект.

ГЕРБ, ВМРО, НФСБ пък са тотално несъответстващи на буквичките си като идеология. 

Яна

Колега, не сте прав. Има идеология и тя е: "Келепирът като наше наслествено право и как да попречим тия велзевули от съседната групичка да ни го отнемат". Проблем са имената. ?Не са достатъчно изразителни.?

сталкер пустиняк

А, на бас, че Боко се е обадил на шефа на радиото по този случай!

Със сигурност ще излезе такава инфо, ама от трето лице, например от и.д. шефа на Хоризонт Николай Кръстев. Така Боко отново ще е нашият герой! Хем скромен, хем последовател на истинината и справедливостта!

Звън®
снимка на Звън®

Учудващо е, че все още БНР има сила за съпротива и солидарност - почти забравена дума. Браво на тях! А инак на сцената виждаме само ненаситната ламя. Опоска златните ябълки, дървото отиде за огрев. Триматата братя и всичките им учинайки и калековци станаха министри, кметове, консули, масони и търсени педерасти.

momon

Покрай случая със Силвия Великова разбираме колко са вредни казионните синдикати - кнсб и подкрепа. Т.к. такива няма в БНР,  има поне в някаква степен защита на работещите там.

сталкер пустиняк

Когато хората са единни няма нужда от казионни структури. 

Според Offnews истинската причина  е, че нито един журналист от радиото не се е съгласил да води сутрешния блок вместо свалената от ефир Силвия Великова.

Васик

Плурализъм от типа конструкция-деконструкция, Величко Конакчиев представя размисли и страсти

Предводител на ...

Е бива ли така, естетите Шумахер и Миранда ще са в траур.

Шумахер
снимка на Шумахер

   Съжалявам, че ако ми отговориш, няма да мога да направя същото. Просто задълженията са ми много и не са за един ден.
   Рокадата с Великова от радиото обясняват с наложена санкция заради изнесени лични данни на дете в рамките на съдържание, в изготвянето на което е участвала и тя. И още: "По време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" /разбирай сама се е включила или се е молила да я включат, щото е много важно за неоткритата вода на Марс-б.м./ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално".

 

   НЕЩО НЕЯСНО?

 

   В ВВС, да речем, дали за това свободно съчинение по картинка нямаше да я уволнят? 

Защото това не е местното радио на Джулюница...Или на Калипетрово...Или на Чуйпетлово...

 

   СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА Е ЛОБИСТ! МЯСТОТО Й Е ИЗВЪН РАДИОТО.

   ПРИТЕЖАВА ВСИЧКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЕДНА ОТ МУТРИТЕ В РАДИОТО! НИЩО, ЧЕ Е ЖЕНА.

 

Следях интервютата й след случката. За всичко говореше - как я били извикали, как я били записвали, какво я били питали, как варила боб в гърне на децата си...За най-важното, всъщност за причината на скандала...нито дума! Мутрьобоязливите, всъщност пазещите се и от сянката си журналисти /така вече 75 години/, така и не я попитаха: "Хоризонт" е радио на баща Ви или обект на националната сигурност? Как може и да си помислите, че може своеволно да си говорите каквото си пожелаете? Утре може ли да се включите в "Новините" и с нечленоразделната си реч да подсетите най-малкото си дете, че е време да сяда върху гърнето? Или да призовете към гражданска война!" Призовала хората да отиват на протеста срещу Гешев! Ама коя си ти, ма стрино? Може би иска да покаже, че много мрази негрите! И ние ги мразим, даже много повече и доказваме това всеки ден!

 

 СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА ИМА ВСИЧКИ ПРИЗНАЦИ НА ТЕРОРИСТКА! ТЯ ПРОСТО Е ЕДНО СЕЛЯНЧЕ, ИСКАЩО ДА БЛЕСНЕ! КАК ИНАЧЕ ДА СИ ОБЯСНИМ ТОВА НЕЙНО ВКЛЮЧВАНЕ, ЗА КОЕТО ВСЯКА УВАЖАВАЩА СЕБЕ СИ МЕДИЯ, ЩЕ Я НАБУТА НА КУЧЕТО В АУСПУХА!? ДА НЕ Е РЕМСИСТКА? МОГА ДА СЕ ЗАКЪЛНА, ЧЕ МУТРЬО ЕДИН ДЕН ЩЕ ПЛАЧЕ, ЗАДЕТО Я ПОДКРЕПИ! ЗАЩОТО И ПРИ НЕГО ИДВА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО!

 

   ВСИЧКИ ИСКАМЕ ЧЕСТНА И ОБЕКТИВНА ЖУРНАЛИСНИКА! НИКОГА НЯМА ДА Я ИМАМЕ, ДОКАТО ПОДКРЕПЯМЕ МУТРИ КАТО СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА! Н-И-К-О-Г-А!!!

   

   Ти си минал си на принципа на Сенека: „Всичко добре казано /от Великова/ смятам за свое”.

   Допускаш ли, случайно или просто за разнообразие, че може да грешиш относно тази жена?
   Колко еретично ти се вижда твърдението, че поне 90% от журналистите са истински боклуци и за проблемите на държавата ни причината се намира най-паче в страхливостта, нечуваното и невиждано угодничество и отчаяно малодушие, до степен на уродливост, именно на българските журналисти през последните 75 години, с много малки изключения? 
   Престоят ми в този форум е кратък, но достатъчен, за да си създам мнение за някои от форумците, вкл. и за теб. 
   Няма да водя спор за тази клета женица, която се изживява като Опра! На която много й се ще да сбъдне сънищата си на гърба на цяла България, фъфлейки повече от 5 години/!?!/ в национален ефир след постъпването й в радиото...Ами тя себе си не уважава...Щом си го позволи...Като имаш предвид, че може да си пусне записа и да види каква жестока трагедия е. 99% от нормалните хора тутакси ще се откажат! Защото имат с какво да мислят. Без колебание!!! Кой би фъфлил години в национален ефир? Нека да отговоря: само побъркан човек! Ако я чуеш как говореше, веднага щеше да речеш "От тая и чеп за зеле не става" и щеше я изпратиш на пазара да продава мушмули и дренки...Ти ще станеш ли ватман, ако не знаеш за какво служат разните там ръчки? Ами журналистът с какво работи - гласа си и ума си. Ами като нямаш едното? В ефир с жестомимичен "говор"  ли ще работиш?

Invisible казваше, че това често се случва в условията на дефицит от време. Така е. НО САМО ПРИ НЕЯ! Нали слушаме и други журналисти - ясна дикция, спокойни, уравновесени и убедителни. 

Винаги най-много са ме притеснявали тия, дето са готови да изживеят всички унижения на света, за да постигнат "рахатя"! Като нея! И като Мутрьо, да речем. Да разширя ли малко темата? Мутрьо знае, че се плюе по него /за да не използвам една много по-грозна дума, но власта е толкова сладка, че с радост преглъща всякакви гадости, за да я има!/ Мислиш ли, че Мутрьо не чете този форум или поне някое негово куче, което му докладва редовно? Знае, но е готов да преглътне и планина, ако трябва, само да властва! Да познаваш журналист, който да не е свързан по някакъв начин с ДС /или ДАНС в днешно време/? Всъщност мога да задам въпроса си по-точно: да познаваш поне един журналист, който да не е свързан по някакъв начин с ДС? Говоря за времето преди 10.11. А откъде знаеш, че сега е различно? Бъди сигурен, че и тук има колеги, които с радост "снасят" всичко на г-на Гешева и г-на Цацарова... 
   Едно време като студент припечелвах с някое и друго предаване именно в "Хоризонт" като автор. Първо ми казаха, че трябва да се явя при началник "Личен състав". Проучваха ме! Е, не знам дали не беше до седмо коляно, но 3 месеца не ми пуснаха нито едно предаване, при все че бяха готови и отлежаваха. Чак като получиха ОК "отгоре", тръгнаха. Та...така е в БНР.
   Това, мисля, е първосигнална реакция - като чуеш журналист и реагираш без мисъл веднага, "не трябва да се уволнява!" Да е журналист, но от авторитетна западна медия, която десетилетия не е написала и една невярна дума! ТАКИВА МЕДИИ ИМА! Имам приятел, който веднага ще ти отговори: "Иииий, да му е*a майката". Защото и в журналистиката е като в държавата: плява журналистика, плява, журналистика! Както и държавата - плява, държава, плява, Мутрьо, държава и т.н.
   А сигурно сега ще ти се дръпне и л**ното: Категорично смятам, че всички, повтарям ВСИЧКИ, журналисти трябва да бъдат уволнени! Веднага!!! Най-малко от придворните медии. Бих оставил само хора като Лили Маринкова! Кой друг да оставя - Снежана Иванова, която лъже като дърт сръбски циганин /примера го имам, време нямам/ или Диана Янкулова, която както беше независим журналист, така стана и Шеф на предизборния щаб на оня ястреб-Румен Петков. После, когато загуби, отново надяна тогата на "независимата" журналистика...Е*ати "журналистите"! Не желая да ги изреждам повече, щото ще загубя добрия тон... 
   Без право никога да упражняват каквато и да е професия, свързана с формиране на обществено мнение. Вземи която и да е телевизия или което и да е радио. Слушай ги само един ден. Ще останеш смаян от невероятните им простотии. Ще останеш удивен от начина, по който се чепат и си кълчат езика, само и само да не изговорят истината! Особено като стане дума за Мутрьо... Кълчат се като дервиши! Да почвам ли с конкретни примери?
ИМАЛ СЪМ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ ГЕРП и БСП НЕ СЪЩЕСТВУВАТ! ДПС, НФСБ, ВМРО, АТАКА И ВОЛЯ СЪЩО. ВСИЧКИ ТЕ СА ИНСТРУМЕНТ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ФОРМУЛАТА "ПАРИ - ВЛАСТ - ПАРИ ПРИМ". Докажи ми обратното, МОЛЯ ТЕ! От тях по нищо не се отличава и меркантилността на журналистите! ПО НИЩО!!!
Писал съм за една от медиите. Бая дълго. Ако случайно искаш може да го погледнеш. Не искам да пиша за други, защото се срамувам от самите журналисти и медиите им, някои от които приличат на кръжоци за умствено изостанали люде!
https://www.segabg.com/forum-topic/nova-tv-smenya-...

Аз съм дотук. С цялото ми уважение, Предводителю, в бъдеще ще отбягвам медийни теми, в които имаш участие.

 

ПОДКРЕПЯЙТЕ Я! ТАКА ОТДАЛЕЧАВАТЕ ВРЕМЕТО, В КОЕТО НАИСТИНА ЩЕ ИМАМЕ ЖУРНАЛИСТИКА.
 

Krivcho

И сега като Силвия е върната и трябва да се примирим с подлизурщината на началниците в БНР ли?Та тия подлоги още утре отново ще изпълнят следващата прищявка на окопалата се във власта мафия.

Желязко Желев

                  В нашата държава май само жените са Мъже!

То добре я върнали ама оставки няма ли да има?

Синдикатите мълчаха ли?Още ли мълчат?

Сред постовете ми има такъв в който слушах новините по Хоризонт и пишех кои са им новините.Направи ми впечатление тогава ,че отразиха протеста срещу Гешев някъде в страната с 20 човека,а софийския премълчаха.

Та натиска и цензурата в БНР не е от днес.Ама днес някои светнаха като коледна елха.

Гешев кат Крали Марко сам ще гътне БиБи и компания.

И аз си сипвам едно.Наздраве за Силвия.

JollyRoger's

Трябва да благодарим на Силвия за "плурализма в съдебния сектор" - поредната безумна тъпня на герберастите и техните ибрикчии!??? След "техническата профилактика" толупите трябва да назначат по двама коментатори и за футболните мачове, за плурализъм, рийш ли!

Простотията в бантустана достигна епични мащаби! ???

Желязко Желев

        С двама коментатори ще постигнат дуализъм.Освен ако втория не е многоглава ламя със шизофрения.

ГЕРБ лесно ще намерят Втория.Обаче как ще овардят ламята от юнак Гешев да не и махне главите?

vvatkov

  Браво на сплотения колектив на БНР!

bay Dragan

Ужасяващото е , че всички които са против генералната Му линия са аут. За Силвия която е лице в БНР се надигна глас.

А с другите ? ТОЙ да не се прави на умряла лисица.

SvSophia
снимка на SvSophia

Вай, и сега как ще си “изчистят профила”?

Щото фацата си оттук нататък трудничко. Невъзможничко направо.

Миряна Б.

Башева не е ли и тя естетка?

Повече съм етка - от етика. Или от етос.

Аристотел е считал, че етосът е най-важният елемент на убеждаването.

Примери за “етос” са следните думи:

“Като лекар с опит в тази сфера становището ми е, че това лечение ще даде най-добри резултати.”

“Двадесетте ми години на опит в този бранш, работата за разнообразни компании и големия брой успешно сключени сделки ми дават основание да кажа, че съм идеалния кандидат за тази мениджърска длъжност.”

“На базата на десетки пазарни изследвания, които съм провел през последните години, както и отчитайки мненията на водещите специалисти в тази област, с които съм се консултирал, мога уверено да заявя, че този продукт е идеалното решение на вашите нужди.”

“Ако все още не сте сигурни, имайте предвид, че образованието ми е точно в тази област и че като дипломиран експерт аз ви съветвам да изберете именно това решение.”

“Ако не вярваш на думите ми и на житейския ми опит, то най-малкото имай предвид, че аз съм ти баща и ти мисля само най-доброто.”

Как да изградиш етос:

Познавай добре темата си

Говори от личен опит

Споделяй истории, позовавай се на източници

Показвай емпатия към аудиторията

Говори със ентусиазъм, енергия и страст

2. Патос – емоционален ефект на комуникатора или посланието

Патос, или емоционалният ефект, който комуникаторът или посланието му произвеждат върху слушателя/читателя/аудиторията, включва следните характеристики:

Грабване на вниманието, въздействие

Включване на слушателя, ангажиране, привличане на аудиторията

Чувствителност, емпатия, грижа за аудиторията

Страст, ентусиазъм, достоверност, надеждност

Създаване на вдъхновяващ и мотивиращ ефект

Справедливост и честност

Етичност

Аудиторията се чувства добре, усмихва се, ентусиазирана е, щастлива е

Подпомагащ, безкористен, загрижен, състрадателен комуникатор

Харесван

Симпатичен, безконфликтен

Интересен, завладяващ, създава желание и интерес в аудиторията

Аудиторията се идентифицира с комуникатора

Приканващ или окуражаващ към действие, улеснява избора

Патосът е вторият метод за убеждаване и е свързан с емоциите. Думи като “симпатия”, “емпатия” и “апатия” произлизат от думата “патос”.

Класация

Разгледай най-добрите книги за професионални умения и придобий нови знания и вдъхновение за твоя успех.

Виж книгите

 

Патосът е способността на комуникатора да въздейства върху емоциите на аудиторията, да изгради връзка със слушателите/читателите си и да вдъхнови към действие.

Примери за “патос” са следните думи:

“За спокойствието няма цена. Застраховката, която ви предлагаме ще гарантира сигурността и спокойствието за семейството ви, както и вашия спокоен сън.”

“Трябва да обмислите смяна на сегашния си доставчик. Чух, че в момента той има много сериозни финансови проблеми и прави съкращения на персонала си.”

“Не бъдете последния производител във вашия регион, който да използва нашия доказал се листен тор! Със сигурност не искате да предизвиквате иронични усмивки от колегите си!”

“Никога няма да си доволен от живота си, ако не се захванеш с това предизвикателство! Искаш ли да изживееш остатъка на живота си съжалявайки, че си можел и да поемеш по този вълнуващ път?”

“Знам, че ще направиш правилен избор, защото ти си човек, който за разлика от много други слуша сърцето си.”

Как да изградиш патос:

Бъди себе си

Разказвай характерни и запомнящи се истории

Изпозвай визуални средства – снимки и видео

Презентирай с идеята, че помагаш на аудиторията си

3. Логос – логика на посланието

Логос, или логиката на посланието, включва следните характеристики на презентацията:

Добре структурирана

Значима и подходяща

Ясна, с език и термини, които аудиторията лесно разбира

Постижима, приложима, полезна и използваема за аудиторията

Логична, демонстрира причинно-следствени връзки

Реалистична, достоверна

Съдържа измерими позитивни резултати

Специална, уникална

Резултатите от предприетите действия оправдават времето, усилията, разходите и риска от предприемането на действия

Балансирана, съдържа “за” и “против”, непредубедена

Подкрепена с факти, източници, доказана, убедителна

Акцентираща на позитивното – изяснява защо трябва да се направи нещо, вместо това защо да не се прави

Запомняща се, може да се усвои и интерпретира лесно

Логосът е третият метод за убеждаване. Той разчита на логиката, подкрепена с аргументи и доказателства, които да убедят аудиторията. Ако презентаторът е объркал аудиторията си по някаква причина, то той най-вероятно е демонстрирал слаб логос.

Логосът трябва да се използва умерено. Презентатори, които затрупват аудиторията си с твърде много цифри, факти и статистика, рискуват да изгубят своите слушатели/читатели. Обичайно по-въздействащи са първите два метода – етос и патос.

Ето защо може да се каже, че от трите метода на убеждаването, логосът е най-малко важният.

Примери за “логос” са следните думи:

“Цифрите категорично показват, че тази инвестиция ще излезе на печалба още на втората година.”

“Историята ни показва отново и отново, че абсолютната власт води до поквара и корупция.”

“За 15 години работа в този бизнес, не съм ставал свидетел на дори един-единствен инцидент в резултат на експлоатация на тази машина.”

“Този служител има доказани успехи в нашата фирма, както и във всички предишни компании, за които е работил и заслужава да му бъде поверена отговорността да оглави този отдел.”

“Проведени са над 100 изследвания и нито едно от тях не успява да докаже, че има ефикасна защита срещу косопад.”

Как да изградиш логос:

Цитирай лесни за запомняне и разбиране цифри и факти

Служи си с близки до ситуацията на аудиторията ти примери и цитати

Разказвай истории

Къде могат да се използват трите метода за убеждаване на Аристотел?

Трите метода за убеждаване, предложени от Аристотел, могат да се използват навсякъде в деловия живот (и не само), където има устна или писмена реч и някой (презентатор, комуникатор, автор) иска да повлияе на един или повече души (аудитория).

По-конкретно, трите метода на убеждаване имат място в:

Продажбите – когато трябва да убедиш клиент да закупи продукт (стока или услуга) от теб

Маркетинга – когато изготвяш рекламно послание, брошура, материали във фирмения сайт и др.

Управлението – когато искаш да повлияеш на служител да направи (или да не прави) нещо

Вътрешнофирмените комуникации – от всякакъв характер (работни срещи, интервюта за оценка на работата, справяне с конфликти и др.)

Презентациите – от всякакъв характер, когато представяш някаква идея пред група пред други хора

В резюме

Следващият път, когато ти предстои да представиш нещо пред група хора или да повлияеш на един-единствен човек (потенциален клиент, служител, шеф или др.), спомни си трите метода за убеждаване на Аристотел:

Етос – достоверност на комуникатора

Патос – емоционален ефект (на комуникатора или посланието му) върху слушателя/читателя/аудиторията

Логос – значимост и сила на съдържанието на посланието

Колкото повече от тези три метода използваш и колкото повече характеристики, от изброените по-горе, присъстват в теб и твоята презентация, толкова по-успешна и въздействаща ще бъде тя.

Категория: Умения | Тема: Комуникационни умения

За Тодор Христов

Тодор Христов е съосновател на Нова Визия. Управител е на "Сита Мениджмънт Консулт" и води бизнес обучения. Създател е на онлайн книжарница Умни Книги и на сайта за онлайн курсове Златни Правила.

Primary Sidebar

Търси в Нова Визия

Безплатен имейл бюлетин

Присъедини се към 3400+ души, които получават месечния ни бюлетин с най-новите статии.

Въведи имейл адреса си тук

Препоръка

Вземи 25% отстъпка за онлайн курса “Златните правила за успешно управление на хора” и получи ценни знания + пълен доживотен достъп + сертификат.

Нищо не разбрах от това, което копнах. Не си падам по древните филофи. И по модерните.

 

Dedovec

Подкрепа  за Силвия!

Назначените политически ибрикчии как така ще спират национална медия?

За спирането - уволнение следва да се иска за некадърност и некомпетентност

щом не могат да осигурят на ниво функционирането на медията.

Ако от СЕМ не глобят самозабравилите се директори на БНР за спирането на национална медия,

да се изгонят и калинките-бетинки. 

ИвКо

Бързото говорене има значение особено когато за съсем кратко време трябва да се прелиства печата. Извинявам се за невежеството, но имаше още една с подобно име* дето също показва завидна пригодност за тази дейност, ненадминати са. Спомням си когато Костов постави на тяхно някакви почти кретени дето казването на едно съвсем просто изречение им отнемаше почти минута, даже един от тях така се запъна при говоренето, че ни в клин, ни в ръкав предложи на аудиторията "Сега да изпием по едно кафе" и схватливият музикален редактор веднага пусна музика. Жива мъка беше да ги слушаш.

* дали па не беше Величка, не беше вчера.

Желязко Желев

                 Преди 5 мин. слушах интервю на Силвия В по Дарик .Днес е била привикана от ръководството на БНР и директно питана ще пракрати ли организацията на протестите?Разговора е записан по искане на ръководството,

                  Спирането на нац.радио за ''профилактика" си е малък преврат.

                 Трябва да хвърчат........................оставки.

                  С идиотизма по върховете на държавата трябва да се приключи.

                  Отговорни поимено:

                        СЕМ/назначили новото ръководство на БНР/

                 1................................................

                  2..............................................

                  3........................................................

                     БНР- ръководство.

                 1......................................................

                2....................................................

                   Ало прокуратурата.Ще има ли разследване КОЙ е поискал свалянето на водещ ?

               

                    ОСТАВКА БЕ ИДИОТИ!

 

Nashenec

Бих препоръчал на Силвия Великова да започне следващото си предаване с "Поручик Галицин" - ще докара инсулт на всички блюдолизци.

Миряна Б.

Стихове за тези три момичета. Руски, защто на български никой не се е сетил. Поне аз не зная.Звучал с непонятной силой Лозунг ее простой: За свободу Франции милой, Кто любит меня — за мной! Драпают пешие воины, Смешался конников строй, А она говорит спокойно: Кто любит меня — за мной! Знамя подъемлет белое, Его над собой неся, Как будто идет за девою Сзади Франция вся. Истерзана милая Франция, Проигран за боем бой. Уже бесполезно драться... Кто любит меня — за мной! Шестнадцати лет девчонка, Носительница огня, Сменила свою юбчонку На латы и меч коня. Свершая святое дело, За ударом неся удар, Едет нежная дева, Железная Жанна д'Арк. В стане британцев паника, В стане британцев вой, Она поднимается — ранена: Кто любит меня — за мной! Конечно, мне лучше было бы Цветы собирать в лесу. Но гибнет Франция милая, И Францию я спасу. Девчонка я, мне бы все же — Жених, ребятишки, дом. Но если не я, то кто же? Если не я — никто. Хрупка я, но бог поможет, Дух укрепляя мой. Если не я — то кто же? Кто любит меня — за мной! В чем силы ее источник, Загадка не решена. Но все исполнилось в точности, Как сказала она. Победа — ее награда. Как молния, меч сверкал. С Орлеана снята осада, Коронован в соборе Карл. А дальше? Позор мужчинам. Людям стыд и позор. Суд заседает чинно, В Руане горит костер. Британцы или бургундцы, Епископы или князья, Девчонку мучить? Безумцы! Отвагу судить? Нельзя! А что же Франция милая? Где же она была? С легкостью изменила, Походя предала. И Карл, коронованный Жанной, Где же тогда он был? Король, как это ни странно, Первым руки умыл. А эти зеваки, толпы Вокруг костра на ветру, Почему не бросились, чтобы Спасти из огня сестру? Конечно, каре, охрана, Войско во всей красе. Но если бы ради Жанны Бросились сразу все? В больших городах и малых, В селах и деревнях, В харчевнях и пышных залах, Пешими, на конях? Трусы? Рабы обмана? Горем сердца полны? Не вас ли спасала Жанна, Бросясь в костер войны? Пламя уже до груди, Уже до глаз достает. Бывают предатели люди, Бывает и весь народ. Люди, сделайте милость, Пока не померк еще взор. Одна за всех получилось. Все за одну... позор! Вечером под золою Нашли в углях палачи Сердце ее как живое, Только что не стучит. Сердце бросили в Сену, Чтобы стереть и след. С тех пор прошло постепенно Полтысячи с лишним лет. Слава ее окрепла. И там, где в беде народ, Дева встает из пепла, На помощь она идет. Тогда всех других дороже Лозунг, зовущий в бой: Если не я, то кто же? Кто любит меня — за мной!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×