Медия без
политическа реклама

Ваксинирането вече ражда иновации: тест преди дозата

Университетската болница в Стара Загора ще имунизира само след отрицателен резултат за COVID-19

17 Февр. 2021Обновена
Ежедневието на медиците в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" е натоварено от много месеци насам, а сега се добави още една грижа - да ваксинират желаещите.
Фейсбук
Ежедневието на медиците в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" е натоварено от много месеци насам, а сега се добави още една грижа - да ваксинират желаещите.

В прелюдията към т.нар. масово ваксиниране се раждат странни иновации. Старозагорската УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" въведе изискване за задължителен отрицателен тест за COVID-19 преди имунизирането. Не е известно другаде в страната да има такова условие. На другите места преди инжекцията медицинските лица питат хората за общи неразположения, симптоми, мерят им кръвното, а някъде ги преглеждат със слушалка - но не ги изследват носители ли са на вируса в момента.

През уикенда здравното заведение публикува телефон, на който хората могат да се записват за имунизиране в негов кабинет. Ваксините ще се поставят всеки вторник (до 30 души), съобразно списъка след доставяне на дозите. Оказа се обаче, че на място желаещите ще бъдат изследвани с бърз антигенен тест, а имунизацията ще бъде извършвана само при отрицателен резултат. Тестът няма да се плаща. Той ще се размине на хората, които предоставят отрицателна PCR или антигенна проба от лицензирана лаборатория, взета до два дни по-рано. "Правим го заради сигурността на хората, които ще бъдат ваксинирани. По-социално от това няма как да подходим", коментира пред "Сега" шефът на болницата проф. Йовчо Йовчев. На констатацията, че никъде другаде в страната не се изисква отрицателен тест, той отвърна: "Не го правят, но ако този, който се ваксинира, е положителен, какво правим? Гледам рискът да е минимален".  По принцип бързата проба не се смята за напълно достоверна, затова, ако тя е положителна, съответният човек ще трябва да си направи стандартен тест, или ще му бъде предписано лечение.

Още при старта си целият този процес среща трудности. Телефонът на кабинета в болницата бе спрян три дни след оповестяването му, защото списъкът за първите два вторника се запълни. От заведението съобщиха, че само в понеделник са се обадили 74 души, предимно медицински и педагогически персонал, които попадат в първите две фази от имунизирането. Друга неразбория е липсата на яснота кой точно може да се записва. Две от съобщенията на болницата (на сайта и във "Фейсбук") гласят, че ваксинирането протича според имунизационния план. В най-първото обаче липсва такова уточнение и остава впечатлението, че всеки може да се запише. От разговора на "Сега" с проф. Йовчев не се разбра кои лица имат право. Той каза само, че всеки ще бъде повикан съобразно списъка, след като остави данните си. А темата е важна, защото в някои градове има брожения от "пререждане", макар интересът като цяло на българите към ваксинирането да не е висок.

Междувременно РЗИ - Бургас също публикува на интернет страницата си телефони, на които желаещите могат да се записват. Уточнява се, че става дума за хора, попадащи в първите две фази. Съобщава се също, че наличните количества са от препарата на "Астра Зенека".

 

318 ПУНКТА

Със заповед от 11 февруари здравният министър Костадин Ангелов е определил 318 пункта за имунизиране в страната. Те са в болници, поликлиники и здравните инспекции. Заповедта дава възможност и на личните лекари да ваксинират желаещите от пациентските им листи, но процесът още не е започнал.

 

ФАЛСТАРТ

Междувременно се оказа, че в Стара Загора имунизация през първия планиран вторник - вчера, не е извършвана. Липсваха ваксини. "Списъците с лицата са запазени и ще се спазва редът на записване. Всеки един от вас ще бъде информиран на посочения от него телефон, оставен за контакт", написа проф. Йовчев във "Фейсбук", извинявайки се на чакащите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата