facebook
twitter

Горещи новини

Убиецът от Нова Зеландия е бил в България

Брентън Тарант е бил за една седмица у нас през ноември м.г.
8411

Брентън Тарант, човекът който разстреля 50 души в две джамии на новозеландския град Крайсчърч, е посещавал България и исторически места, свързани с историята на Балканските страни и с битки между християнски и османска армия. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в Министерски съвет след срещата на службите по повод информацията за българска следа в атентата.

Цацаров посочи, че нападателят е посетил Балканите през 2016 г. „За периода от 28 до 30 декември 2016 г. бе установено негово пътуване до Република Сърбия. Пътуването е осъществено през Черна гора, преминато е през Босна и Херцеговина, и Хърватска. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България“, обясни главният прокурор.

„Установеното негово пребиваване на българска територия е за периода от 9 до 15 ноември 2018 г. На 9 ноември 2018 г. той пристига на летище "София" с полет от Дубай - съобщи Сотир Цацаров. - Това са данните, установени до момента. Те се обогатяват. Всеки момент могат да бъдат попълнени с нови факти".

Главният прокурор уточни, че на 10 ноември Тарант е наел автомобил и е посетил: Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. Цацаров допълни, че на 15 ноември с полет на румънските авиолинии, лицето е заминало за Букурещ.

„В Букурещ наема отново автомобили и се предвижва до Унгария", посочи още главният прокурор. Цацаров заяви, че няма данни за евентуална терористическа дейност на Тарант на българска територия. Проверява се къде е отсядал. Българските служби поддържат връзка с колегите си от Австралия и Нова Зеландия.

Премиерът Борисов събира спецслужбите заради надписите на български, които терориста от Крайстчърч бе изписал върху оръжието на убийствата.

Предстои работа и разследване по отношение на на това къде е бил и къде е преспивал. "Трябва да установим дали нападателят е има контакти с български граждани и на лица, които са го съпровождали", посочи силовият министър Младен Маринов.

Направена е връзка с всички партньорски служби от Балканските страни, Европа и САЩ. Предстои да се получи допълнителна информация по отношение на нападението. Няма данни за неговия престой, освен това, което е записано в документите - туризъм, категоричен е Маринов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, заяви, че България не иска по никакъв начин този терористичен акт да бъде свързван с историята ни.

"По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии. Така трябва да бъдем пример за етническа толерантност и да продължаваме да бъдем всички народи по света", заяви вицепремиерът.

 

---АНАЛОГИЧНО---

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Белград най-остро осъжда терористичните нападения и не трябва да се позволява злоупотреба с името на страната, предаде Танюг. „Сърбия няма нищо общо с това, не искаме никой да отмъщава за нито една сръбска жертва в света. Осъждаме този вид злоупотреба. Това вреди на сръбските интереси и ще арестуваме всеки, за когото подозираме, че има такива интереси“, каза Дачич.

Службата за държавна сигурност на Грузия се опитва да получи информация за задържаните в Нова Зеландия във връзка с публикации, че върху оръжието има надписи и на грузински език, посочи агенция ТАСС.

64

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първа джамия отваря врати в Атина

10.06.2019

514 1
Съдът не прие прокурорските доводи и остави на свобода пловдивския младеж

13.06.2019

2987 21
Агенцията за детето се намеси в защита на пловдивския "терорист"

Коментари

Страници

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

че то е изписал и имена на поляци и хървати, бре. Що за дебилщини?

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

че то е изписал и имена на поляци и хървати, бре. Що за дебилщини? Освен туй Булаир е край Чанкале!!! Е, винаги е в сърцата ни, както би казал аркадашлара на Баце, но не е в България

ЗИП
снимка на ЗИП

Нашият късмет е, че кирилицата е слабо позната сред радикалните араби от Залива !

 

За тях кирилицата е като йероглифи....

 

Този тип обаче наистина слушаше некво сръбско парче. Яко е бил "индоктриниран".....

 

:(

Iberia
снимка на Iberia

.

 

mongol_cosmonaut

Баси идиотите имаме за управници и дансаджии.... Щели да търсят връзка на този с надписите на български по пълнителите. Алооууу - безплатно да ви кажа откъде ги е преписал - от коментарите под филмчетата в ю-тубетоо.. Сигурно даже и на кирилца не знае да чете терориста но ги е преписал буква по буква...

Iezuit
снимка на Iezuit

Баце съвсем изпуши...

erkek

 И новозеландци дебаркират при Чанакале по време на Първата световна война.Съответно дават страшно много жертви.Там някъде се намира и селцето Булаир.

PlaNed
снимка на PlaNed

Байхурски напъни. Каква връзка, какви пет лева, като дори Шипка е изписана на латиница, да не говорим за грешното изписване на "битка(та)“

ruff

"...имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки."

 

щом не е написал ТЕРВЕЛ, значи е аматьор... по темата :)

Желязко Желев

Бях написъл същия коментар

И затояа заключих че не е балканец.Щеше да знае.Човекът е млад и е дейстяал чудовищно.Но е осъзнал инстиктивно че в 21век християнството губи битката даже войната с исляма.

Самия аз съм атеист,смятам че в 21в е нелепо да се водят религиозни войни

Но също така считам че с войнстващия ислям. може и трябва да се справи. християнството.Няма държава която да се справи.Тъжно нелепо но факт.Препоръчвам да прочетете Насим Талеб по тези въпроси.Той е ливански християнин.

ЗИП
снимка на ЗИП

Написал е Карл Мартел. Тервел е слабо познат в Западна Европа.

 

Но е имал обсесия от Турция. Затова Ердоган е луднал.

 

Борисов съвсем правилно събира службите. Това е толкова логично, че не виждам какво има да се коментира....

Кире

Тервел не е християнин. Затва не е писал. Има и мнение, че българска държава има от Борис-Михаил насам, а паганската история не е наша. За православните е така.

ruff

титани на мисълта!

 

престанете с полуграмотните си изявления! особено на "колегата"! който опитва да компенсира с фееричност.

 

Тервел е ОТЛИЧНО познат на Западната част на континента! бил е канонизиран първо от католическата църква. под какво име... стига БЕЗПЛАТНО!

 

освен това е добре да се знае какво е пишело на печатът на Тервел. за да се твърди на кой Бог се е молел.

Желязко Желев

Пак ме изпревари.Наивно е да се смята че с един акт на Борис1 сме станали християни.

ruff

с един акт на Борис сме станали ПРАВОСЛАВНИ християни. християни българите са били и преди това.

вила

А паспорт патрЕотски има ли?

Neopol

Гледайки как е изписал "И" и особено "Л", то убиеца не знае кирилицата, а просто е прерисувал от някъде. Никой който познава кирилицата няма на напише на ръка така "И" и особено "Л". Ще използва за "Л" острия и оригинал, като колибка.

Предводител на ...

Тервел не е християнин. Затва не е писал.

Тервел не е виждал арабин дори по телевизията.

Terwell

От други твои коментари става ясно, че си пълен индианец, но тук вече изби рибата.

inventus

Независимо че е малковероятно от това да излезе някаква българска следа всички съмнения следва да бъдат проверени.Извършителят по мое мнение ще се окаже психически нестабилен и най вероятно ще отърве въжето.

Думи думи

Ясно се вижда, че сев. македонец го е писАл

Neopol

Извършителят е психично болен ! Това се вижда и по надписите и въобще, че е тръгнал да прави такива. По интересно е кой го е подбудил и защо. Намирисва на операция под чужд флаг.

wreckage
снимка на wreckage

Извършителят е психично болен ! Това се вижда и по надписите и въобще, че е тръгнал да прави такива.

Поли не е медицинско лице. Тва се вижда и по коментара му и въобще, че е тръгнал да поставя диагнози по публикации ф нета.

Neopol

Не е нужно да си медицинско лице за да видиш, че този е психично болен. Напомня ми за Стефан Д-р Чолаков. Никой нормален човек няма да тръгне да пише разни надписи, да не говорим да убива хора, които нищо не са му направили и които дори не познава. 

wreckage
снимка на wreckage

И писането на натписи, и убиването на хора са добре документирани човешки дейности, а практикуващите ги нерядко са били ноо уважавани хора и са им били издигани паметници.

ЗИП
снимка на ЗИП

Вече се прокрадна съмнение, че има втори човек, който е стрелял в другата джамия.

 

Дали е "false flag" операция е спорно. Но този тип е пътувал из целия свят.....

wreckage
снимка на wreckage

Има трима харестувани, поне един од тях е фтори човек, който е стрелял в другата джамия.

 

Пак добре, че рейсът с националния одбор по крикет на Бангладеш  е закъснял с пет минути за джамията, щото ако беше сколасал навреме, не знам.

ЗИП
снимка на ЗИП

Хм, ако се бяха засекли можеше тепавицата за крикет да помогне.....

 

 

wreckage
снимка на wreckage

те са отивали да се молят, не са си носели тупалките.

Сталкер

Между другото, интересно е че като е написал Булаир не е написал Чанаккале и въобще операцията за Дарданелите в която основни участници са точно новозеландските и австралийските части и която е може би единствената им битка срещу мюсюлмани... Тогава вече щеше съвсем да вкара Нова Зеландия във филм с Турция и Ердоган...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×